latinica  ћирилица
03/03/2015 |  20:41 | Аутор: АП

САД не зна гдје више да складишти нафту

САД имају толико сирове нафте да им понестаје простора за њено складиштење, а то би у наредним мјесецима могло додатно да обори цијене нафте и бензина, наводе аналитичари.

У протеклих седам недјеља  САД су производиле и увозиле у просјеку милион барела нафте дневно више него што су трошиле, преноси агенција АП. Сувишна нафта складишти се у резервоарима, прије свега, у највећем трговинском чворишту, Кушингу у Оклахоми, што је довело до тога да америчке залихе нафте достигну највиши ниво у посљедњих 80 година.

Уколико се такав развој ситуације настави, резервоари би могли да се приближе оперативном лимиту већ средином априла, што би довело до потонућа цијене нафте и гаса.

“- ињеница је да нам у САД понестаје капацитета за складиштење нафте - рекао је шеф одјељења за истраживање нафте у Ситибанци, Ед Морс, додајући да би нафта могла да појефтини и на 20 долара у односу на садашњих 50.

Просјечна цијена бензина у САД је 2,44 долара за галон, што је 1,02 долара по галону јефтиније него у истом периоду 2014. али и 37 центи мање него прошлог мјесеца.