latinica  ћирилица
03/03/2015 |  22:11 | Аутор: СРНА

Николић: Посјета Обаме била би добра за Србију

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да је предсједник САД Барак Обама позван да посјети Србију и да би за српско-америчке односе било добро да је послије толико година коначно посјети амерички предсједник.
Томислав Николић - Фото: РТС
Томислав НиколићФото: РТС

- Све је реално, постоји жеља за том посетом која је пренесена преко Амбасаде САД у Београду, рекао је Николић за Радио-телевизију Србије.

Он је навео да је сада на одлуци Обаме који није одбио позив, те оцијенио да амерички предсједник у том случају не би дошао само у Србију него да би то био дио неке европске турнеје.

Говорећи о изјави америчког званичника Џона Керија да је Србија на линији ватре између Вашингтона и Москве, Николић је рекао да никада не би употријебио такве реченице, које алудирају на рат, те додао да Србија не дозвољава да јој неко говори шта треба да ради.

- Нико не смета ни Русима ни Американцима да буду утицајни у Србији, да инвестирају, одржавају заједничке вежбе. Они су потпуно равноправни у третману, рекао је Николић, те напоменуо да Србија са свима хоће да има економску сарадњу.

Према његовим ријечима, када би Србија хипотетички увела санкције Русији, ЕУ не би могла ни за промил рећи да је отежала живот Русима.

Николић је оцијенио да би Србија тиме само могла да угрози себе, те истакао да не може да замисли да би се то могло догодити нити је видио такву жељу у било којем министарству или код званичника Србије.