latinica  ћирилица
04/03/2015 |  08:38 | Аутор: СРНА

Кошарац: СДС, ПДП и НДП не могу да се супротставе штетним намјерама СДА и ДФ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да је очигледно да ће нова парламентарна већина и власт на нивоу БиХ, умјесто рјешења, производити додатне проблеме и дестабилизовати ионако лошу политичку ситуацију у БиХ.
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа КошарацФото: СРНА

Оно што посебно брине СНСД, истиче Кошарац, јесте очигледна неспремност и неспособност странака из Републике Српске, посебно СДС-а, да се супротставе лошим потезима и изразито штетним намјерама њихових коалиционих партнера из СДА и ДФ-а.

"Нема отпора видљивом политичком утицају СДА на рад Тужилаштва БиХ, које одбија да се изјасни о оптужбама Мирсада Кебе, односно о случају Шефика Џаферовића, нема реаговања Младена Босића на ратне заставе с љиљанима у парламенту БиХ под којима Џаферовић сједи представљајући Представнички дом. Нема никакве осуде очигледног настојања Жељка Комшића и његове партије да асимилира и маргинализује изборну вољу малобројних представника Срба у Федерацији БиХ. Коначно, нема реаговања Босића, Иванића и Чавића на очигледну намјеру СДА и ДФ-а да, под плаштом европских интеграција, наставе с покушајем отимања надлежности Републике Српске и унитаризацијом земље", рекао је Кошарац.

То је посебно видљиво, наглашава он, из експозеа новоизабраног предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, који је, умјесто укидања, најавио гомилање нових неуставних институција на нивоу БиХ, што су посланици СДС-а и НДП-а у Представничком дому подржали без поговора.

Кошарац је за сарајевски портал "Vijesti.ba" рекао да је СДА, због таквог понашања Босића и Иванића, много прије избора у њима препознала коалиционе партнере у заједничким институцијама БиХ.

"Ми смо, међутим, у изјавама те двојице политичара препознали опасну намјеру да позиције у заједничким институцијама искористе за дјеловање против Републике Српске и то ћемо спријечити свим демократским средствима, која нам стоје на располагању", поручио је Кошарац.

На питање како гледа на парламентарну већину на нивоу БиХ у овом тренутку, да ли је она стабилна и очекује ли да ће БиХ имати Савјет министара до 11. марта, до када је законски рок, Кошарац је рекао да су се СДА и ДФ, како види, сагласили само око избора Младена Босића и Младена Иванића за партнере у власти на нивоу заједничких институција и ни око чега више.

"Али, то је њихов проблем, баш као што је њихов проблем хоће ли изабрати Савјет министара БиХ до 11. марта. Ми им у томе нећемо ни помагати, ни одмагати", поручио је Кошарац.

На питање да ли је реалан сценарио да ХДЗ БиХ на "мала врата" уведе СНСД у власт на нивоу БиХ и да ли остају чврстог опредјељења да опозиционо дјелују на нивоу БиХ, Кошарац је нагласио да је СНСД исувише велика странка да би на "мала врата" улазила у било какву власт.

"О тој чињеници, као и о чињеници да је СНСД, заједно с коалиционим партнерима, формирао власт у Републици Српској, морали су да воде рачуна сви политички субјекти, па и међународни фактори.

Видим да се сада убацују медијски спинови о потреби стварања широке коалиције на нивоу БиХ, али и то је проблем оних који су по сваку цијену ишли на истискивање најјаче политичке партије у Републици Српској из власти на нивоу БиХ", истакао је Кошарац.

У сваком случају, каже он, дефинитивно опредјељење СНСД-а је да таквој власти буде снажна опозиција и по броју посланика и делегата у оба дома парламента БиХ, али и по подршци коју ће имати од институција Републике Српске.

Он је поновио да ће посланици СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ истрајати на томе да се њихов захтјев за смјену Шефика Џаферовића уврсти у дневни ред и да ће напуштати сједнице Представничког дома уколико њихов захтјев не буде испуњен.

"Шефик Џаферовић је суочен с тешким оптужбама у вези с прикривањем и непроцесуирањем ратних злочина над Србима и он не може бити на челу Представничког дома. С друге стране, није тачно да посланици СНСД-а не раде, будући да су присутни на свим сједницама парламентарних комисија. Напуштање сједница ми не сматрамо нерадом, већ политичком борбом за интересе оних који су нас бирали", рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је СНСД сигуран да су за њихове бираче, као и за све грађане Републике Српске питање процесуирања ратних злочина над Србима и питање правде за жртве и казне за одговорне - питања која представљају витални национални и јавни интерес.

Говорећи о захтјеву упућеном Колегијуму Представничког дома парламента БиХ да му одобри кориштење службеног аутомобила да би отпутовао у Београд на свечану академију поводом Дана Републике, коју је организовало Представништво Републике Српске, и коментарима да на тај начин даје легитимитет Џаферовићу, док истовремено тражи његову оставку, Кошарац је навео да његов захтјев није био упућен Џаферовићу, већ Колегијуму, у коме сједи и Младен Босић.

"То што захтјев није одобрен и што је ту одлуку саопштио Џаферовић, много више говори о Босићу него о мени. Ја сам у Београд отишао, јер је било природно и нормално да присуствујем таквом скупу, а Босић је остао у Сарајеву да, заједно с Џаферовићем, по згради заједничких институција развија ратне заставе такозване Армије БиХ", истакао је Кошарац.