latinica  ћирилица
04/03/2015 |  10:16 | Аутор: Вечерње новости

Допуњено издање књиге "Фајронт у Сарајеву"

Аутобиографија Др Нелета Карајлића "Фајронт у Сарајеву" имала је синоћ у Београду промоцију шестог, допуњеног издања.

Затворен је један круг од првог представљања у СКЦ-у, у јуну прошле године, а књига се данас ближи сто хиљадитом продатом примјерку. Неле је с њом прошао Србију уздуж и попријеко, Републику Српску, Канаду, а чека га Будимпешта... Примио је хиљаде писама од одушевљених читалаца, и, може се рећи, због ње једва извукао живу главу из родног Сарајева.

Као захвалност публици, аутор је за ово специјално издање написао поговор у ком разматра све оно што је књигу пратило, а на крају је убацио и писмо једне читатељке.

- За популарност "Фајронта" криви су феномен града Сарајева који није имао ни у једном сегменту предиспозицију да постане омиљен у бившој Југославији, а то је постао. Затим феномен магичних осамдесетих које памтимо као да су биле неко златно доба, па Југославија у којој смо имали много више простора и ваздуха да дишемо, рокенрол који је био врста религије у том времену, а у склопу с тим и "Забрањено пушење" и "Топ листа надреалиста", као највећи хумористички пројекат у Југи. Све то, плус мој стил писања из кога је непланирано исцурила носталгија, учинило је књигу примамљивом - рекао је Карајлић.

Да је ову аутобиографију написао прије двадесет година, додао је, био би то промашај, а књига би била горка, препуна једа, туге и бијеса: " Сад је много лакше с ове дистанце, али покретање тих питања изазива једнако бурну реакцију као и прије двадесет година када су се први неспоразуми и анимозитети претворили у ратни сукоб".

Популарност ове књиге сагледао је и Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник "Новости", објаснивши како су прича која је везана за књигу, и Неле као главни лик, с литерарно-документаристичког, отклизали на друштвено-политички колосјек.

- Дотакли су се националног. Неле је као свједок врло непријатан за оне који га данас у Сарајеву не воле. У свом роману говори о Сарајеву прије почетка рата, мало се задржава на преломним тренуцима, покушава да објасни шта ће се догодити, и одлази из овог града. На питања зашто је отишао у Београд одговара да је то учинио зато што је знао да га ту неће спречавати да има право на мишљење. Он говори о једној жртви, о српској страни, на начин свједока из првог реда, с бине. И то је проблем код оних Сарајлија који су свјесни да су изгубили једно велико име које је Сарајево чинило Сарајевом - рекао је Дмитровић.

"Фајронт у Сарајеву" био је, по ријечима Дејана Папића, директора "Лагуне", најпродаванија књига у прошлој години:

- Неле је унио срце у ову књигу, испричао потпуно личну и непристрасну причу о Сарајеву прије рата, и вратио нас у нека боља времена. Исказао се као зрео писац.

Говорећи као уредник књиге о многобројним промоцијама, Вуле Журић је описао како се оне претварају у неку врсту друштвеног покрета.

- Већина људи долази због рокенрола. Не интересује их ко је које вјере, него се сјећају концерата, види се да живе аутентичан живот који не би био такав да није било и "Забрањеног пушења". Колико је Неле озбиљно схватио свој књижевни задатак, видим и у његовом одласку у Сарајево једне недјеље, коју бих назвао: "Недјеља кад је дошао Неле", да до краја провјери наслов своје књиге - рекао је Журић.

Описујући недавну посјету Сарајеву, Неле је рекао:

- Занимљива и весела ноћ у чијој суштини стоји тај кључни проблем који Сарајево има: да их сваки мој наступ и физички долазак, подсјећа на оно што би они вољели да јесу, али су далеко од тога. Ја сам им заштитни знак. Без мене они су без идентитета, као личност без слике у легитимацији, и то знају. А најгоре што знају је да ће ово што сам написао о Сарајеву бити и за 50 година вјероватно једино штиво о том граду. Не да доље нема добрих писаца, него се бојим да неће имати шта да пишу.