latinica  ћирилица
04/03/2015 |  10:24 | Аутор: СРНА

Рогатица - протест због хапшења сабораца

Борачка организација општине Рогатица организоваће данас у овом граду миран протест због хапшења пет бивших припадника Рогатичке бригаде Војске Републике Српске (ВРС), које Тужилаштво БиХ сумњичи за ратне злочине.

Из рогатичке Борачке организације изразили су протест због учесталих акција хапшења демобилисаних припадника Рогатичке бригаде ВРС и начина на који је то извршено.

Борачка организација захтијева од надлежних правосудних органа да демобилисани борци не буду хапшени на кућном прагу, гдје трауме доживљавају њихове породице, већ да буду позивани редовним судским путем, као и остали грађани.

"Није нам намјера да оцјењујемо рад Тужилаштва и Посебног одјељења за ратне злочине Суда БиХ, али примјећујемо да је број наших сабораца против којих се воде судски поступци пред правосудним институцијама необично велики", наводи се у саопштењу.

Из Борачке организацију наводе да су познати бројни примјери да су припадници тзв. Армије БиХ починили ратне злочине над цивилима српске националности на подручју општине Рогатица.

"Постоје живи свједоци и материјални докази да су ови злочини почињени, али правосудни органи у БиХ су инертни и неажурни за разлику од предмета против наших сабораца", наводи се у саопштењу.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (Сипа) ухапсили су јуче на подручју Рогатице Божидара Перишића, Винка Зорановића, Драгана Лубарду, Зорана Илића и Милисава Иконића због сумње да су починили ратне злочине над Бошњацима из рогатичког насеља Грачаница.

Ухапшени ће данас бити предати Тужилаштву БиХ, након што над њима буде извршена криминалистичка обрада, саопштено је јутрос из Сипе.

Данашњи протест због хапшења петорице некадашњих српских бораца заказан је у 15.30 часова испред биоскопске сале у Рогатици.