latinica  ћирилица
04/03/2015 |  14:31 | Аутор: СРНА

Реаговања на приступ Добоја Заједници општина турског свијета (ВИДЕО)

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да је одлука Скупштине града Добоја о приступању Заједници општина турског свијета фрапантна и неприхватљива, те показује спремност да се жртвује сопствени идентитет ради тренутних интереса.
Добој у Заједниици турских општина - Фото: РТРС
Добој у Заједниици турских општинаФото: РТРС

- Одлука једне српске општине било из Србије или Републике Српске, конкретно Добоја, да се приступи ма каквој интегративној зони, заједници са предзнаком турски или повезаном са Турском, за нас је потпуно фрапантна - рекао је Анђелковић.

Када се говори о српским општинама, о нацији која је вијекове провела под турским ропством, односно о нацији која је и даље изложена озбиљним геополитичким, неоотоманским апсирацијама Турске, тако нешто је, истиче Анђелковић, апсолутно неприхватљиво.

- Симболички гледано, то је лоше, јер Србе подсјећа на све што им се десило и колико смо данас спремни да жртвујемо сопствени идентитет, историју, ради тренутних интереса. Када прихватимо тако нешто, ми онда привлачимо и много веће невоље - рекао је Анђелковић.

Он је оцијенио, да то представља врсту тестирања, јер ако једна српска општина прихвати да уђе у једну такву заједницу, онда ће, вјероватно, неко у Анкари мислити да су Срби спремни да прихвате и много веће уступке.

Анђелковић сматра да то привлачи још веће притиске и охрабрује оне који желе да затру Републику Српску, да постану још агресивнији у нападима. Додао је да симболика у политици има огромни значај и ако Срби тако нешто прихватају, макар и због неког малог интереса и макар формално, они шаљу поруку: "Ми смо спремни да се одрекнемо много тога, због одређене компензације".

- То као нација не смијемо да радимо ни у Србији, нити у Републици Српској, јер искуство нас учи да тако утиремо пут за озбиљна страдања - рекао је Анђелковић.

У образложењу одлуке Скупштине општине Добој наведено је да је приступање потребно за успостављање и унапређење односа са локалним управама и заједницама које имају географске, историјске, културне и привредне везе са циљем обезбјеђења подршке пројектима развоја и очувања градског и сваког другог насљеђа.

Сједиште Заједнице општина турског свијета је у Истанбулу, а она има више од 1.000 чланова. Међу њима је и седам општина из БиХ, углавном из ФБиХ, 12 из Македоније и по двије из Србије и Румуније.

ВУЈАДИНОВИЋ: ДОБОЈСКЕ ВЛАСТИ ДА ОБЈАСНЕ ЧЕМУ СУ ПРИСТУПИЛЕ

Историчар из Бањалуке Жељко Вујадиновић сматра да би градске власти Добоја, које су усвојиле одлуку о приступању Заједници општина турског свијета, прво требало да објасне чему су тачно приступиле и какве то бољитке доноси за сам град, па се тек онда може озбиљно разговарати о том потезу.

"Сама констатација да је то Заједница општина турског свијета може да индицира неку врсту прикривеног неоосманизма, али о томе би се могло расправљати тек када се буде имала потпуна информација", рекао је Вујадиновић Срни.

Он је подсјетио да су још у бившој Југославији постојали побратимски односи између појединих градова и општина са другим општинама и градовима у иностранству, међу којима у Њемачкој, Француској, Италији.

"Према томе, то само за себе не представља нову праксу. Међутим, у случају о коме сада говоримо имамо више непознаница него познатих ствари и тек након рјешавања тих непознаница могли бисмо да разговарамо о природи самог чина", рекао је Вујадиновић.

ВУКОТИЋ: ГРАДСКА УПРАВА НИЈЕ ИМАЛА ПРАВО ПРИСТУПИТИ ЗАЈЕДНИЦИ

Предсједник Удружења ветерана Републике Српске Душко Вукотић сматра да градска управа у Добоју није имала право да донесе одлуку о приступању Заједници општина турског свијета и да је очито да се не придаје значај одбрамбено-отаџбинској борби.
Вукотић је рекао Срни да је очито да градоначелник Добоја Обрен Петровић не уважава ратне ветеране и породице погинулих бораца.

"Шокирани смо и понашањем одборничких клубова који су подржали овакву иницијативу", каже Вукотић.

Он је поручио да ће ратни ветерани послије јучерашње одлуке о приступању Заједници општина турског свијета промијенити свој однос према градској управи у Добоју.

Вукотић је оцијенио да се "градоначелник понаша као феудалац" и поручио да ће му бити испостављена фактура за кориштење објекта Дома војске за властите и потребе Српске демократске странке.

Он сматра да Дом војске /у коме се одржавају сједнице Скупштине града и гдје су смјештена поједина градска одјељења и установе/ треба да припада борцима и истиче да ветерани неће дозволити да објекат буде кориштен за потребе Заједнице.

Вукотић је најавио да ће ветерани у суботу, 7. марта, одржати сједницу Управног одбора на којој ће расправљати и о приступању Добоја Заједници општина турског свијета и донијети одговарајуће закључке о томе.

Град Добој јучерашњом одлуком скупштинске већине приступио је чланству Заједнице општина турског свијета чије је сједиште у Истамбулу.

У образложењу одлуке наведено је да је "циљ унапређење односа локалних управа и заједница у мјестима која имају географске, историјске, културне и привредне везе са њима, пружајући подршку за њихов развој и обезбјеђујући очување градског и сваког другог насљеђа".

Скупштинском одлуком је градоначелник овлаштен да пред Заједницом представља и заступа интересе града Добој.