latinica  ћирилица
04/03/2015 |  15:25 | Аутор: СРНА

Србија - сутра црвени метеоаларм

У Србији је за сутра најављен црвени метеоаларм, односно највећи степен којим метеоролози упозоравају на врло опасно вријеме и појаве таквог интезитета, које могу да проузрокују велику материјалну штету и буду опасне по безбједност људи и животиња.

Најобилније падавине се очекују у Београду, Срему, западној Србији, Шумадији и југозападној Србији, односно у овим регионима је упаљен црвени метеоаларм, а у осталим дијеловима Србије упаљен је жути и наранџасти метеоларам, објавио је Хидрометеоролошки завод Србије.

Упозорава се на проблеме у свим активностима пољопривредне производње, значајних проблема у саобраћају, ризик од одрона и клизишта.

У Београду се очекује киша са количином падавина већом од 60 литара по метру квадратном за један дан, као и у Срему, гдје су могуће и поплаве.

У западној Србији је најављена киша са количином падавина већом од 60 литара по метру квадратном, али и формирање сњежног покривача већег од 15 центиметара на подручјима изнад 1.000 метара висине.

Најављена је опасност по живот људи и животиња, штете на имовини, као и озбиљно оптерећење далековода и других објеката, а исто се односи и на југозападну Србију.

На више ријека у Србији у наредна два дана прогнозиран је пораст водостаја, мјестимично и са превезилажањем редовне границе од поплава.

На Сави код Шапца водостај ће сутра достићи границу редовне одбране од поплава.

На Колубари, Тамнави, Лигу, Убу, Дрини, Лиму, Јадру, Јасеници, Кубршници, Црници, Лепеници, Лугомиру и Ресави водостаји ће у наредна два дана прећи границе редовне одбране од поплава са могућношћу достизања граница ванредне одбране од поплава.

На Млави, Пеку и Тимоку водостаји ће у петак, 6. марта, достићи и превазићи границе редовне одбране од поплава.

На горњем току Западне Мораве са притокама водостаји ће у наредна два дана превазићи упозоравајуће нивое, а тада ће и на горњем току Јужне Мораве са притокама водостаји достићи упозоравајуће нивое.