latinica  ћирилица
04/03/2015 |  16:12 | Аутор: Агенције

Лагард: Криза скреће пажњу са економских реформи у Украјини

Шеф Међународног монетарног фонда Кристин Лагард рекла је данас да криза у Украјини представља велику сметњу за напоре да се реформише привреда те земље и да њен колапс неће бити у интересу Русије.

У интервјуу за Ен-Би-Си она је рекла да финансијска подршка Кијеву зависи од стабилности ситуације на истоку Украјине.Она је истакла да су актуелни лидери Украјине истински одлучни да проведу економске реформе, али да сукоби на истоку земље представљају "велико скретање пажње".

"Покушавамо да помогнемо Украјини сетом реформи, великом финансијском помоћи, али све то зависиће од стабилизације ситуације на истоку и од прекида сукоба", рекла је она.

Лагардова је прошлог мјесеца најавила да ће Украјина добити 40 милијарди долара у наредне четири године, а скоро половина те суме долази од ММФ-а.

На питање у вези са финансијском улогом Русије у Украјини она је рекла да је ситуација у вези са исплатом за испоруке руског гаса "прилично под контролом".

"Евентуални економски колапс Украјине није у интересу Русије јер је она снабдијевач, повјерилац и жели да буде исплаћена и да добије надокнаду", рекла је она.

Говорећи о Грчкој, она је рекла да успјех реформи у тој земљи зависи од постављеног оквира и начина на који се он примјењује.

"Морамо да видимо у пракси како ће се примјењивати", рекла је она