latinica  ћирилица
04/03/2015 |  16:19 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Пакет рјешења за остваривање Економске политике

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас да сви предложени закони, који се налазе на разматрању на посебној сједници Народне скупштине Српске, представљају пакет рјешења и да ниједан од тих закона самостално није довољан да би се остварили одређени циљеви зацртани у Економској политици.

Тегелтија је новинарима током скупштинске паузе рекао да Влада Српске, од како је он њен члан, ниједном није предложила вишу стопу доприноса, додајући да су све одлуке ишле у правцу смањења оптерећења рада и укупног смањења оптерећења привреде, а у том правцу иде и предложени сет закона.

Према његовим ријечима, постоји граница у којој Српска може сама да прави растерећење привреде, а за то су потребна цјеловита рјешења на нивоу БиХ.

Тегелтија је рекао да реформски циклус мора укључивати и измјене закона о ПДВ-у и акцизама, па је у том контексту Влада Српске надлежним институцијама БиХ упутила нацрте закона о измјенама ПДВ-а и акциза.

Он је нагласио да су обављене и све анализе у вези са промјеном стопа ПДВ-а, те подсјетио да је још 2012. године направљено одређено рјешење за измјену закона о ПДВ-у.

- Тада смо предлагали увођење диференциране стопе ПДВ-а и остали смо код тог приједлога. Понудили смо сада скоро идентичну листу производа са диференцираном стопом, али за разлику од приједлога из 2012. године, сада имамо приједлог повећања опште стопе ПДВ-а, навео је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да ће обезбијеђених 15 милиона КМ годишње бити довољно да се покрије губитак којег ће имати Фонд пензијско-инвалидског осигурања и Фонд дјечије заштите по Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о доприносима по основу смањена обавеза за плате запослених у јавном сектору.

Тегелтија је истакао да неће бити смањења права корисницима ванбуџетских фондова.

УСКОРО У СКУПШТИНИ НОВИ СЕТ ЗАКОНА

Тегелтија је најавио да ће се у наредних мјесец и по дана пред Народном скупштином Српске наћи нови сет закона који ће третирати област сиве економије, чији највећи извори леже у нерегистрованој дјелатности и раду на црно.

- Да би се ова појаве могла адекватно третирати неопходна је промјена одређених закона. У другом сету закона које ће предложити Влада Српске биће закони који ће третирати инспекције, порески поступак, стечај и друго, рекао је он.

Каже да ефекти реформских закона чији је циљ фискално растерећење привреде, треба да смање и присуство сиве економије, јер ће доћи до смањења цијене рада како би било много више интереса да се пријаве непријављени радници.

Тегелтија је нагласио да такве мјере представљају подстрек за послодавце, али нису довољне да се елиминишу сви проблеми сиве економије.