latinica  ћирилица
04/03/2015 |  16:25 | Аутор: Агенције

Аустралијски држављани пребачени на Јаву ради погубљења

Двојица држављана Аустралије, осуђена у Индонезији на смртну казну због кријумчарења дроге, пребачена су на острво Јава гдје ће бити погубљени упркос великим дипломатским напорима да они буду поштеђени.
 - Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

Премијер Аустралије Тони Абот рекао је да је Аустралија револтирана оним што слиједи.Ендрју Чен и Мјуран Сукумара, вође групе која се бави трговином дрогом, пробуђени су у раним јутарњим сатима и дато им је само неколико минута да се спреме, послије чега су напустили затвор на Балију, рекао је званичник локалног министарства правде Нојман Путра Суриа.

Он је рекао да су се Аустралијанци, који су 2006. осуђени на смрт због покушаја да прокријумчаре хероин из Индонезије, захвалили прије одласка и да су има потом стављене лисице.

Више од 200 полицајаца и војника као и водени топ, налазили су се испред затвора у Балију, док су осуђеници, у раним тридесетим, одвезени кроз гужву коју су направили бројни новинари.

Званичници још нису објавили тачан датум њиховог погубљења, али њихов премјештај указује да ће се то ускоро догодити.

Поред двојице Аустралијанаца, има још неколико осуђеника због дроге укључујући странце из Француске, Бразила, Филипина, Гане и Нигерије, којима је одбијена молба за помиловање и који чекају да ускоро буду погубљени.

Индонезија је у јануару погубила шесторо људи, укључујући и петоро странаца, што је изазвало дипломатску буру пошто су Бразил и Холандија, чији су држављани били погубљени, повукли своје амбасадоре из Индонезије.