latinica  ћирилица
04/03/2015 |  17:18 | Аутор: Агенције

Змија и шкорпија на београдском аеродрому

Цариници су на Аеродрому "Никола Тесла" нашли у изгубљеном пртљагу једног путника флашу са традиционалним кинеским пићем у коме се налазе змија, шкорпија и биљно коријење.


У саопштењу Управе царина наводи се да је егзотични напитак, који служи као афродизијак, из Пекинга донио у свом пртљагу један Београђанин.

"Њему се међутим у путу пртљаг изгубио, па је јуче дошао на аеродром да га преузме. Цариници су спровели обавезну улазну контролу пртљага на рентгену, и на монитору уређаја видјели су флашу у којој су плутале змија и шкорпија", пише у саопштењу.

О томе су обавијештени инспектори из Министарства пољопривреде и заштите животне средине који се баве спровођењем Конвенције ЦИТЕС која регулише промет заштићених биљних и животињских врста, и они су преузели флашу.

"Да би такав напитак могао да уђе у земљу, мора да има кинеску извозну декларацију и дозволу коју издаје Група за ЦИТЕС надлежног министарства, јер није ријеч о сувениру, већ о напитку у којем су заштићене врсте чији је промет забрањен", наводи се у саопштењу.