latinica  ћирилица
04/03/2015 |  17:57 | Аутор: СРНА

Јахорина- Међународни конгрес у организацији Технолошког факултета

На Јахорини је данас отворен конгрес у организацији Технолошког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који за циљ има приказивање домаћих и свјетских сазнања и искустава из области процесне, хемијске и прехрамбене индустрије, екологије и материјала.
Јахорина: Међународни конгрес - Фото: СРНА
Јахорина: Међународни конгресФото: СРНА

На Четвртом међународном конгресу "Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији", помоћник министра за технологију у Влади Републике Српске Биљана Војводић истакла је да је у претходном периоду ова конференција остварила запажене резултате, што пред Технолошки факултет поставља захтјев да и убудуће наставе са оваквом праксом.

Она је нагласила да Технолошки факултет из Зворника остварује добре резултате у научно-истраживачком раду, али истовремено сарађује и са привредним сектором, што је један од циљева данашње конференције.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић истакао је да Универзитет, осим наставних активности, врло интензивно ради на стварању инфраструктуре и јачању научно-истраживачког рада.

Он је додао да овакве конференције имају и међународни значај, јер на сваку од њих коју организује било који од факултета Универзитета у Источном Сарајеву долазе научни радници из земаља окружења и Европске уније.

"Трудимо се да и зборници који се публикују са ових конференција добију међународну ознаку, да тиме добијемо и већу `видљивост` у међународним релацијама", напоменуо је Грујић.

Декан Технолошког факултета у Зворнику Миладин Глигорић изразио је задовољство великим одзивом научних радника међународном конгресу "Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији", који организују четврти пут.

"У овом тренутку је тешко рећи која тема је значајнија, да ли инжењерство које треба створити услове за развој одређеног региона, екологија која треба да заштити и помогне одрживи развој, или материјали који су сада актуелни почевши од нано-материјала, биоматеријала или неких других", нагласио је Глигорић.

Током тродневног рада Конгреса биће одржано осам пленарних предавања и у двије одвојене сесије ће бити изложено 178 постер радова научних радника из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније, Албаније, Белгије, Украјине, Пољске, Јапана и Катара.

"Еминентни стручњаци су извршили рецензију и утврдили да је ријеч о врло квалитетним радовима који су проистекли из пројеката који су плод националних стратегија или су инкорпорисане у националне стратегије, теко да ће велики број ових пројеката бити примјењиван у одређеним срединама", рекао је Глигорић.

Учесници скупа су оцијенили да међународни конгрес "Инжењерство, екологија и материјали у процесној индустрији" представља одличну прилику за остваривање сарадње између академске заједнице, привреде и државних институција.

Програмом је предвиђено одржавање радионица о успостављању платформе за подршку повезивању образовања са истраживањима нанотехнологије и биоматеријала, те побољшању система управљања квалитетом у земаљама западног Балкана.

Покровитељи скупа су Министарство науке и технологије и Академија наука и умјетности Републике Српске.