latinica  ћирилица
04/03/2015 |  18:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Почело суђење Бостонском бомбашу

У Бостону је почело суђење осумњиченом за бомбашки напад на Бостонском маратону, једно од најпажљивије праћених суђења за тероризам у САД од бомбашког напада у Оклахома ситију прије 20 година.

Џохар Царнајев коме пријети доживотни затвор или смртна казна, погнуто је са свог мјеста посматрао тужиоца Вилијама Вебера како у уводној ријечи говори да је осумњичени искористио ранац да постави бомбу са циљем да "разнесе људе и направи крвави спектакл".

"Вјеровао је да је војник у светом рату против Американаца.То је био његов мотив за ове злочине", рекао је тужилац, а пренио АП.

Царнајев, етнички Чечен који је у САД дошао прије више од деценије, оптужен је за бомбашки напад по 30 тачака оптужнице и убиство једног полицајца неколико дана касније.

Три особе су погинуле, а више од 260 повријеђено када су двије бомбе кућне израде експлодирале близу линије финиша маратона 15. априла 2013.

Царнајев је оптужен да је напад извршио са својим старијим братом Тамерланом који је убијен у размјени ватре са полицијом неколико дана касније.

Одбрана покушава да докаже да је оптужени био под снажним утицајем свог седам година старијег брата, док тужилаштво тврди да је био једнак учесник и да је дјеловао својевољно.

Суђење ће бити подјељено на двије фазе - прву везану за утврђивање кривице и другу за изрицање казне.

Уколико буде проглашен кривим, порота од 10 жена и 8 мушкараца одлучиће да ли ће Царнајев бити осуђен на доживотни затвор или смрт.

Очекује се да ће судски процес трајати три до четири мјесеца, навела је америчка агенција.