latinica  ћирилица
04/03/2015 |  21:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Лондон: Рај за прање новца

Лондонско тржиште некретнина, које је у пуној експанзији, постало је рај за прање новца и избјегавање плаћања пореза, наводи Транспаренси Интернешенл.
Лондон - Фото: архив
ЛондонФото: архив

Међународна асоцијација за борбу против корупције наводи, позивајући се на податке катастра и антикорупционог огранка Скотланд Јарда, да је британска престоница постала уточиште за украден новац широм света, преносе белгијски медији.

У извјештају се помињу 36.342 некретнина укупне површине од 3,6 километара квадратних који су у власништву фирми регистрованих у неком од пореских рајева, тако да је име правог власника на тај начин сакривено.

Готово свака десета некретнина у кварту Вестминистер је регистрована на фирму са сједиштем у некој од оф шор дестинација, најчешће на Дјевичанским острвима, Дзерзију, Острву Ман и на Герзнију.

Анонимност власника некретнина, која се често оправдава повјерљивошћу података, служи заправо за маскирање "мутних радњи", избјегавање плаћања пореза, до прања новца.

"Бројни подаци указују да је британско тржиште некретнина постало уточиште за нелегално стечен капитал широм свијета. Таква тенденција је олакшана законом којим се тајним оф шор фирмама дозвољава власништво над некретнима", додаје се у извјештају.

Процјењује се да је вриједност таквих некретнина у Британији око 250 милиона евра.

Транспаренси Интернешенл позива владу Дејвида Камерона на већу транспарентност, како би изјбегла да Велика Британија не постане "привилегована дестинација за прање новца".

У извјештају се наводи да таква пракса има домино ефекат на распламсавање цијена некретнина у Лондону, што се намеће као једна од главних тема у предизборним кампањама учесника предстојећих мајских парламентарних избора.