latinica  ћирилица
05/03/2015 |  08:11 | Аутор: Б92

Сеул: Амбасадор САД повријеђен у нападу бодежом (ВИДЕО)

Америчког амбасадора у Јужној Кореји Марка Липерта бодежом је напао јужнокорејски националиста који се противи војном савезу Јужне Кореје и САД.
Сеул: Напад на америчког амбасадора - Фото: Beta/AP
Сеул: Напад на америчког амбасадораФото: Beta/AP

Липерт који је збринут у болници задобио је повреде на лицу и руци, навели су љекари у Сеулу, и додали, да ће амбасадор остати у болници два до три дана. Он се успјешно опоравља послије двоипочасовне хируршке интервенције. Амбасадору стављено 80 копчи на лице, гдје му је ножем посјечен образ усљед чега је обилато крварио.

Љекари су рекли да је амбасадор задобио дубоку посјекотину, дужине 11 центиметара и да је она нанесена само мало ниже, могла је да пресјече каротидну артерију што би било опасно по живот. Поред тога, он је задобио повреду лијевог зглоба усљед чега му је оштећен живац.

Послије хируршке интервенције, амбасадор је на свом твитеру саопштио: "Добро сам и одлично се осјећам!".

Нападач који је имао кухињски нож од 25 центиметара, напао је Липерта на састанку у културном центру Сеђонг у центру Сеула. Медији су раније навели да је нападач имао жилет.

- Нападач се изненада појавио и све се веома брзо догодило - изјавио је Ким Јанг-ман, организатор скупа.

Полиција је одмах ухапсила нападача, 55-годишњег Кима Ки-Џонга, који је 2010. године осуђен, јер је јапанског амбасадора у Сеулу гађао каменицама.

Напад је осудила и јужнокорејска предсједница Парк Геун-хје.

- То је недопустиво. То није само физички напад на амбасадора, већ напад на савез Јужне Кореје и САД - рекла је предсједница, која је на сличан начин нападнута за вријеме предсједничке кампање 2006. године.

Стејт депармент је саопштио да је нападач на челу једног националистичког покрета који редовно организује демонстрације против територијалних претензија Јапана и залаже се за уједињене Јужне и Сјеверне Кореје.

Нападач има блог на интернету у којем је недавно осудио заједничку војну вежбу Јужне Кореје и САД. Ти маневри, који се одржавају сваке године, обично изазивају велико незадовољство сусједне Сјеверне Кореје. Више од 30.000 америчких војника стално је стационирано у Јужној Кореји у приправности од могућег напада Пјонгјанга.

Амерички предсједник Барак Обама позвао је повријеђеног амбасадора Марка Липерта, како би му пожелио брз опоравак.

Сјеверна Кореја: "Напад је заслужена казна"

Напад ножем на амбасадора САД у Јужној Кореји је "заслужена казна" због америчких војних вјежби са јужнокорејском војском, пренијела је државна сјевернокорејска агенција КЦНА. Како је наведено, напад на амбасадора Марка Липерта извршен је "ножем правде".