latinica  ћирилица
05/03/2015 |  08:31 | Аутор: Независне

Лидија Топић поново шеф Мисије у Бриселу?

Лидија Топић, бивши амбасадор при Мисији БиХ у ЕУ, коју је Жељко Комшић као хрватски члан Предсједништва БиХ својевремено смијенио с ове позиције, поново ће преузети руковођење овом дипломатском мисијом, пишу Независне новине.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Топићева би требало да буде именована у Мисију у Бриселу након што је мандат истекао амбасадору из реда Срба Игору Давидовићу, који је на посљедњој сједници Предсједништва БиХ разријешен са још осам својих колега. Међу њима су и амбасадори које је именовао Комшић, који је у то вријеме био истакнути кадар СДП.

Како наводе Независне, очекује се да на сједници Предсједништва БиХ, можда већ на сљедећој, Драган Човић, хрватски члан Предсједништва, именује осам нових амбасадора из квоте која Хрватима припада по систему ротације и усаглашеним фиксним позицијама.

Међу њима је и Томислав Леко, досадашњи шеф Мисије при ОЕБС-у у Бечу, који би сада требало да преузме бх. амбасаду у главом граду Аустрије. Нова дестинација, по свему судећи, очекује и Бисеру Турковић, дугогодишњег дипломату, блиску СДА, која је била амбасадор у Бриселу, а сада се припрема за Вашингтон.

Како се наводи, Младен Иванић, српски члан Предсједништва, петнаестак дана намјерава да именује амбасадоре из реда Срба на мјеста Бошњака којима истиче мандат (систем ротације), али није познато да ли ће на тој сједници бити говора и о могућој смјени амбасадора којима мандат није истекао.

Претпоставља се да би Предсједништво БиХ, које руководи и спољном политиком, могло покренути одређене процедуре са циљем сређивања стања у дипломатско-конзуларној мрежи БиХ у свијету.

Недавно је Ана Тришић-Бабић, замјеник министра иностраних послова БиХ, потврдила да у неким ДКП има проблема. Неки су пренатрпани, у појединим недостају кадрови, док су у некима конзуларне услуге тако лоше да пристижу честе притужбе грађана.

БиХ има 51 амбасаду и генерални конзулат, те шест сталних мисија при међународним организацијама.