latinica  ћирилица
05/03/2015 |  08:35 | Аутор: СРНА

Дом народа данас о накнадама за судије и тужиоце

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ требало би да данас разматра неколико законских приједлога, међу којима је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Законом, чији је предлагач Савјет министара БиХ, проводи се одлука Уставног суда БиХ и судијама и тужиоцима на нивоу БиХ уводе накнаде за исхрану током рада, превоза на посао и са посла, те трошкове смјештаја и одвојеног живота, у складу са одредбама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и пратећим подзаконским актима.

Међу 56 тачака предложеног дневног реда налази се и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о политици директних страних улагања у БиХ.

Предлагач закона, Савјет министара, као циљеве предложених измјена и допуна навео је стварање веће правне сигурности, те унапређење и поједностављење процеса прилива директних страних улагања, односно побољшање пословног окружења и инвестиционе климе.

Измјене и допуне Закона усмјерене су на отклањање баријера у пословању јавног и приватног сектора да би се инвеститорима послала јасна порука да је БиХ опредијељена за привлачење нових, те задржавање и проширење постојећих инвестиција, стварање нових радних мјеста и јачање одрживог економског развоја у земљи.

Делегати би требало да размотре и Приједлог закона о облигационим односима у цивилном ваздухопловству БиХ, којим се уређују облигационо-правни односи који се односе на међународни превоз путника, пртљага и терета, а који се обавља авионом за накнаду.

На дневном реду је и више извјештаја, међу којима и извјештаји о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2013. годину, те извршеној ревизији учинка о теми "Издаци за судске спорове".

Пред новим сазивом Дома народа требало би да се нађу и извјештаји комисије Колегијума овог дома о настојању за постизање сагласности о више приједлога закона и закључака о којима није било сагласности у претходном мандату Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.