latinica  ћирилица
05/03/2015 |  08:45 | Аутор: Независне

Србија: Трудница умрла од свињског грипа

На Инфективној клиници Клиничког центра Србије од грипа је преминула трудница (33) из околине Београда, потврдио је за "Политику" директор ове установе др Мијомир Пелемиш.

"Поред свих напора љекара, нажалост, због грипа је умрла трудница у петом мјесецу трудноће. На нашу клинику је стигла седмог дана болести и истог часа је била прикључена на респиратор. Лабораторијски је доказано присуство вируса Х1Н1", каже др Пелемиш, пише "Политика".

То је други смртни случај од грипа ове сезоне у Србији, јер је тачно прије недјељу дана на ВМА умро 34-годишњак из Ужица.

Такође, у овом часу на Инфективној клиници нема других пацијената са тешким обликом грипа, али др Пелемиш каже да их је било.

"Занимљиво је да ове године, иако нема епидемије грипа и немамо велики број обољелих, већина оних који су обољели, долазе са јако тешком клиничком сликом. То само доказује да се и даље у Србији врло мали број становника вакцинише против грипа, иако је вакцина једина поуздана заштита", каже овај инфектолог.

Др Пелемиш подсјећа да су због грипа у највећем ризику управо труднице, мала дјеца и људи са хроничним болестима.

"Ова, нажалост, лоша вест је и аларм да се свако ко осети симптоме грипа јави љекару истог дана, а не да чека да се развије тешка клиничка слика. Висока температура, изнад 39 степени Целзијусових, бол у зглобовима и општа малаксалост су симптоми због којих треба потражити помоћ љекара", наводи др Пелемиш.

Према извјештају епидемиолога Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" активност вируса грипа је тренутно на средњем нивоу, епидемиолошка ситуација је уобичајена за ово доба године, али се сви суздржавају у даљим прогнозама.

Највише обољелих је међу дјецом до четврте године, што говори о томе да због симптома инфекција дисајних органа родитељи по правилу своју дјецу воде код љекара, али када је њихово здравље у питању, нису тако ревносни. Код ове евиденције, такође треба имати у виду да се број обољелих од грипа од домова здравља добија за седам дана. Љекари претпостављају да је далеко већи број грађана који се лијече сами, у кућним условима. Многи се не јављају љекарима у домове здравља, него узимају неколико слободних дана, очекујући да ће болест проћи, а када се грип не одлежи, лако се искомпликује, а код осјетљивих категорија болесника може бити и фаталан.