latinica  ћирилица
05/03/2015 |  09:09 | Аутор: СРНА

Сноуден остаје у Москви

Бивши службеник америчке Агенције за националну безбједност, Едвард Сноуден, изјавио је да, од када је напустио територију те земље прије двије године, напорно ради са Владом САД на условима поштеног суђења, уколико би донио одлуку да се врати, али да, тренутно, таква могућност није ни на видику.

- Од како сам отишао, напорно радим са Владом САД у настојању да добијем услове за фер суђење -, рекао је он путем видео-линка окупљенима током конференције Канадских новинара за слободу изражавања.

Међутим, Сноуден истиче да, пошто Вашингтон тренутно није вољан да му понуди фер суђење, он не планира да се врати у блиској будућности.

Конференцију су организовали удружење Канадски новинари за слободу изражавања, Универзитет Рајерсон и канадска медијска кућа Си-Би-еС.

Почетком седмице, Сноуденов адвокат Анатолиј Кучерена изјавио је да је његов клијент почео да ради са тимом америчких и њемачких адвоката ради покушавања проналажења начина да се он врати у САД.

Бројни медији су пренијели да је Сноуденов повратак неминован, али је Кучерена појаснио своју изјаву.

- Поједини новинари погрешно су протумачили шта сам рекао током претходне конференције и донијели су погрешан закључак да ће Сноуден већ сад отићи кући. То се неће десити све док америчка Влада не престане са политизацијом његовог случаја и пружу ми фер и непристрасно суђење - каже Кучерена.

Сноуден се склонио у Русију, након што је медијима одао детаље о глобалном америчком програму електронске шпијунаже, а Москва му је дала једногодишњи азил 1. августа 2013. године.