latinica  ћирилица
05/03/2015 |  09:31 | Аутор: СРНА

Руски "Црвени октобар" поново у трци за смедеревску "Жељезару"

Руска компанија "Црвени октобар" вратила се "у трку" за смедеревску "Жељезару", а њихов тим био је на разговорима са представницима Владе Србије.
Жељезара Смедерево - Фото: ТАНЈУГ
Жељезара СмедеревоФото: ТАНЈУГ

Ово предузеће је заинтересовано за актуелни конкурс за управљање српском челичаном, али и за њену куповину, пишу.

О "Црвеном октобру" мјесецима се причало као о потенцијалном стратешком партнеру, али се ова компанија није појавила на недавном тендеру за "Жељезару", када је приспјела само понуда америчког "Есмарка", са којим су преговори неуспјешно окончани.

Радио-телевизија Србије преноси да је америчка компанија "Есмарк" поднијела тужбу против словачког бизнисмена Петера Камараша због саботирања намјере те компаније да приватизује "Жељезару" Смедерево, а захтјев за одштету износи више од 100 милиона долара.

"Есмарк" је тужбу против Камараша поднио због кршења уговора, злоупотребе повјерљивих информација и нефер конкуренције.

У својој тужби "Есмарк" тврди да се Камараш представљао као инвеститор и агент да би од њих добио повјерљиве информације, укључујући управљачке, оперативне, комерцијалне и финансијске стратегије за "Жељезару" Смедерево.

Камараш је, како се наводи у саопштењу америчке компаније, поткопавао "Есмаркове" напоре током преговора за приватизацију српске жељезаре.

Америчка компанија је тужбу поднијела суду за Западни округ америчке државе Пенсилваније.