latinica  ћирилица
05/03/2015 |  09:45 | Аутор: Radio Slobodna Evropa

Бжежински: Морамо да гарантујемо да Украјина неће у НАТО

Некадашњи савјетник Бијеле куће за националну безбједност Збигњев Бжежински заложио се за наоружавање Украјине дефанзивним оружјем, али је истовремено упозорио да се Русији морају дати гаранације да слободна, демократска Украјина неће тежити да уђе у НАТО.

"Морамо да гарантујемо Русима да слободна, демократска, европска Украјина неће тежити да уђе у НАТО, на шта Русија гледа као на пријетњу, већ да ће поступити као Финска која је слободна, независна европска земља, али није чланица НАТО-а", рекао је Бжежински пољској телевизији ТВН24.

Други елемент рјешења сукоба у Украјини уз гаранције Русији да се НАТО неће ширити на Украјину по оцјени тог савјетника администрације бившег америчког предсједника Џимија Картера, јесу испоруке дефанзивног оружја Украјини.

"Морамо да будемо у стању да испоручимо дефанзивно оружје Украјини, зато што ако им такво оружје не пошаљемо, све што ће (предсједник Русије Владимир) Путин морати да уради да тријумфује, јесте да изазове даљу ескалацију сукоба", додао је Збигњев Бжежински.