latinica  ћирилица
05/03/2015 |  09:49 | Аутор: ФЕНА

Атојан: ММФ неће дати новац без реформи

Финансијска помоћ Међународног монетарног фонда (ММФ) долази у облику кредитне подршке договореним политикама, што значи да можемо подржати само снажне политике и реформе, изјавио је Рубен Атојан, резидентни представник ММФ-а у БиХ.
Рубен Атојан - Фото: архив
Рубен АтојанФото: архив

"До данас смо у БиХ видјели само лимитиран напредак у провођењу политика које су договорене у оквиру стенд-бај аранжмана", каже Атојан.

Свима је јасно да уплата транше кредита ММФ-а од 134 милиона КМ зависи од формирања власти, која ће, наравно, хитно морати ући у провођење политика и реформи на које се раније обавезала. Тако су транше неопходног кредита још недоступне. Ако се настави криза формирања власти, могла би каснити исплата социјалних давања. Обесхрабрујући су и неуспјешни састанци лидера коалиционих партија, пише Дневни аваз.

"Наша званична политика не дозвољава да коментаришемо политичка дешавања у земљама чланицама. Али, политике договорене у оквиру стенд-бај аранжмана имале су за циљ зауздавање текуће потрошње Владе. У то се укључују и трошкови за пензије остварене под повољнијим условима, унапређивање поштивања пореских прописа и борба против пореских превара, јачање стабилности финансијског сектора и јачање супервизије банкарског сектора", каже Атојан.

Резидентни представник ММФ-а је нагласио да ће брзо формирање нових влада засигурно олакшати дијалог о политикама.

"Но, да би Фонд поново почео финансијски помагати БиХ, биће потребно провести договорене реформе", закључио је Атојан.