latinica  ћирилица
05/03/2015 |  11:41 | Аутор: СРНА

Дом народа усвојио закон о политици директних страних улагања

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Закон о политици директних страних улагања у БиХ.

Циљ овог закона је стварање веће правне сигурности, те унапређење и поједностављење процеса прилива директних страних улагања, односно побољшање пословног окружења и инвестиционе климе.

Измјене и допуне Закона усмјерене су на отклањање баријера у пословању јавног и приватног сектора да би се инвеститорима послала јасна порука да је БиХ опредијељена за привлачење нових, те задржавање и проширење постојећих инвестиција, стварање нових радних мјеста и јачање одрживог економског развоја.

Српски делегати гласали су у против Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, због чега је овај законски приједлог, који је разматран у првом читању, упућен Колегијуму Дома народа на усаглашавање.

Овим законом, чији је предлагач Савјет министара БиХ, проводи се одлука Уставног суда БиХ и судијама и тужиоцима на нивоу БиХ сходно одредбама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и пратећим подзаконским актима, уводе накнаде за исхрану током рада, превоза са посла и на посао, трошкове смјештаја и одвојеног живота.

Представнички дом усвојио је, уз овај приједлог закона, амандман којим се судијама и тужиоцима укида регрес за годишњи одмор, сходно одредбама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

ИСПУЊЕН ЈЕДАН ОД ЗАХТЈЕВА МАНИВАЛА

Дом народа Парламентарне скупштине по хитном је поступку, на приједлог Клуба српских делегата, усвојио Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ којим се испуњава један од захтјева Манивала /Комитета експерата Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активност/ у вези са спречавањем финансирања тероризма.
Замјеник предсједавајућег Дома народа и један од предлагача измјене Кривичног закона Огњен Тадић апеловао је на делегате да се овај закон усвоји.

"Тиме би се растеретили овог питања и стекли услови да већ на наредној сједници посветимо пажњу другим питањима која од БиХ тражи Манивал", додао је Тадић.

Предсједавајући Клуба бошњачких делегата Халид Гењац претходно је подсјетио да се у парламентарној процедури одраније налази Приједлог закона о измјенама и допунама Кривичног закона којим се испуњавај захтјеви Манивала у вези са спречавањем прања новца и финансирања тероризма.

Он је навео да је Манивал упутио институцијама БиХ писмо у којем се наводи да је 13. април, када је ново засједање овог комитета, задњи рок за усвајање измјена и допуна Кривичног закона како БиХ не би доспјела на сиву, односно црну листу.

Дом народа усвојио је у првом читању Приједлог закона о измјени Закона о заштити тајних података, о којем у прошлом сазиву овог дома и тадашњем Колегијуму није било сагласности.

УСВОЈЕН ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗДАЦИМА ЗА СУДСКЕ СПОРОВЕ

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Издаци за судске спорове", у којем је наведено да су институције БиХ за изгубљене судске спорове у периоду од 2008. до 2013. године платиле 14,6 милиона КМ.

Уз извјештај је усвојен закључак којим се од Правобранилаштва, Министарства финансија и трезора, Министарства правде, Високог судског и тужилачког савјета, те Тужилаштва БиХ тражи да у оквиру својих надлежности испитају наводе из извјештаја и предузму потребне мјере, о чему у року од шест мјесеци треба да информишу Дом народа.

У извјештају о издацима за судске спорове, који је сачинила Канцеларија за ревизију институција БиХ, истиче се да је видљива тенденција пораста изгубљених спорова и годишњих издатака из буџета БиХ за ове сврхе.

Издаци у буџету БиХ за судске спорове, према налазу ревизора, порасли су са 1,2 милиона, колико су износили 2008. године, на 3,58 милиона 2013. године.

Усвојен је и Извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Контрола ваздушног саобраћаја БиХ", док није било сагласности у вези са и Извјештајем о раду и пословању БХРТ-а за 2013. годину.

На приједлог надлежне комисије усвојен је закључак да се обави свеобухватна расправа о свим отвореним питањима у вези са БХРТ-ом.

Хрватски делегат Мартин Рагуж упозорио је на пад наплате РТВ таксе и чињеницу да за два мјесеца истиче овај начин наплате таксе.

"Потребно је да парламент као законодавац помогне да се ово питање ријеши и створе услови за што нормалније функционисања ове преважне институције", додао је Рагуж.

Данас су усвојени и Извјештај о раду Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ за 2013. годину, те Упутство о кориштењу родно осјетљивог језика у Парламентарној скупштини БиХ.

ПОДРЖАН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ОБЛИГАЦИЈАМА У ЦИВИЛНОМ ВАЗДУХОПЛОВСТВУ

Делегати у Дому народа данас су у првом читању подржали Приједлог закона о облигационим односима у цивилном ваздухопловству, којим се уређују облигационо-правни односи у вези са међународним превозом путника, пртљага и терета, а који се обавља авионом за накнаду.

Законом се испуњава још један од кључних услова из Мултилатералног споразума о успостављању заједничке европске ваздухопловне области који је БиХ ратификовала 2008. године и обавезала се на његово извршавање.

Дом народа усвојио је у првом читању и Приједлог закона о царинској политици БиХ, којим се поједностављују царинске процедуре за пословне субјекте у БиХ с циљем уштеда времена и смањења трошкова пословања, те изједначавају права и повластице домаћих са страним инвеститорима.

Делегати су подржали извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2013. годину, као и извјештај о финансијској ревизији извјештаја о извршењу буџета БиХ за 2013. годину, уз закључак да се од Савјета министара затражи јачање система унутрашњих контрола.

Српски делегати у Дому народа траже хитну расправу о измјени кривичног закона

Сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ почела је у Сарајеву, а у дневни ред, на захтјев Клуба српских делегата, уврштен је захтјев за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјени Кривичног закона БиХ.

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.

Законом, чији је предлагач Савјет министара БиХ, проводи се одлука Уставног суда БиХ и судијама и тужиоцима на нивоу БиХ уводе накнаде за исхрану током рада, превоза на посао и са посла, те трошкове смјештаја и одвојеног живота, у складу са одредбама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ и пратећим подзаконским актима.