latinica  ћирилица
05/03/2015 |  12:22 | Аутор: Агенције

Хрватска: Прва пресуда за уговор с клаузулом у швајцарским францима

Општински суд у Лабину донио је пресуду против ОТП банке за два уговора с валутном клаузулом у еврима и један уговор с клаузулом у швајцарским францима.

Представници Удружења Франак на данашњем ће састанку од Хрватске народне банке  затражити прецизне процјене посљедица конверзије свих кредита с валутном клаузулом у швајцарским францима у кунсе, као и одговоре на 20-ак питања из њихова захтјева за приступ информацијама упућеног Централној банци у фебруару.

Из тог удружења и прије су наглашавали да конверзију свих кредита везаних уз 'швајцарац' у кунске кредите, и то према курсу франка и каматној стопи који су вриједили у тренутку одобравања кредита, виде као једино прихватљиво дугорочно рјешење за проблем дужника који имају такве кредите.

Централна банка је крајем јануара објавила извјештај према којем би примјена таквог модела утицала на смањење хрватских међународних резерви за око 30 одсто, односно за 3,2 милијарде евра. Ако би се конверзија у кунске кредите примијенила на све кредите с валутном клаузулом, израчунали су у ХНБ-у, међународне би се резерве смањиле за више од 70 посто.

Из Удружења Франак траже да им се тај извјештај објасни те да им централна банка одговори зашто је конверзија у кунске кредите била могућа прије неколико година, када су банке то и саме нудиле дужницима, а данас се то оцјењује као опасно рјешење.

На састанку, између осталог, очекују информацију о томе планира ли Централна банка да подигне оптужни приједлог против банака и одговорних лица која су кршила Закон о потрошачком кредитирању, у дијелу у којем се одређује да се промјене рачунања камата требају уговорити с дужником.