latinica  ћирилица
05/03/2015 |  12:34 | Аутор: Блиц

Циклон Реа у региону изазивао колапс

Најављено погоршање временских прилика, пад температуре уз обилне падавине, погодило је већи дио региона, а црвено упозорење Метеоаларма важи за Јадран и источну Херцеговину, уз упозорење да изузетно опасно вријеме може да проузрокује велике штете и незгоде опасне по живот.

У Јадранском приморју дува орканска бура, па су у прекиду многе трајектне линије, а бројне путеви су затворени за све групе возила и за сада камиони с приколицама и тегљачи са полуприколицама не могу из унутрашњости према Далмацији и Хрватском приморју и обрнуто.

Циклон Реа надвио се над Хрватском, у Славонији се предвиђају падавине са сусњежицом, а у Лици и Горском котару са снијегом. У Сплиту дува олујна бура с орканским ударима, а најјача око Велебита. У Макарској су удари буре јачи од 130 километра на сат, у Подстрани су интервентне екипе уклањале сломљене електричне стубове, а у Сплиту се урушио дио крова фирме "Далмекс", а подручју Горње Подстране нема струју. Јутрос је највише снијега пало на Рисњаку и Делницама, Чабру, те у Оточцу и Госпићу. Због сњежних падавина обустављен је саобраћај за возила тежа од 7,5 тона на граничном прелазу Изачић, према БиХ.

Европски Метеоаларм за данас је објавио црвено упозорење за подручје источне Херцеговине и жути за остатак БиХ, док прогнозе ФХМЗ наговјештава најобилније падавине у источној Херцеговини. Саобраћај се због снијега на већини путних праваца у БиХ већ одвија отежано и успорено, а на путу Сарајево - Коњиц, на превоју Иван потпуно је обустављен саобраћај за теретна возила. Додатне потешкоће возачима на путевима на подручју Купреса, Ливна, Гламоча и Томиславграда причињава јак вјетар који ствара сњежне наносе. Ваздушни саобраћај на Међународном аеродрому Сарајево за сада добро функционише добро, иако је снијег узроковао бројне проблеме у друмском.


Снијега има и у Црној Гори - усљед падавина од јутрос је обустављен саобраћај за нека возила на путу Подгорица - Бијело Поље, а у већем дијелу земље путеви су мокри и има одрона и смањена је видљивост.

У Словенији надлежне службе упозоравају на изузетно јак ветар и буру у приморском региону и на снази је жути метеоаларм.

У Македонији се саобраћај одвија отежано усљед мокрих путева, дјелимично под снијегом, а у вишим предјелима на снази је забрана за тешка теретна возила.