latinica  ћирилица
05/03/2015 |  13:12 | Аутор: Агенције

Патроне: Неискоришћено 3,5 милијарди евра ЕБРД-а за пројекте

Директор ЕБРД-а у Србији Матео Патроне рекао је да Србија мора да убрза инфраструктурне пројекте и указао да чак 3,5 милијарди евра намијењених држави за пројекте, није искоришћено.
Матео Патроне (Архивска фотографија) - Фото: ТАНЈУГ
Матео Патроне (Архивска фотографија)Фото: ТАНЈУГ

 
Матео Патроне је на бизнис форуму на Копаонику рекао да је "то већ довољно новца да се стање промијени на боље", преноси Танјуг.

Указао је да до сада у Србији није реализован ниједан од већих пројеката јавно приватног партнерства, мада су неки започети.

Говорећи о банкарском систему у Србији, Патроне је рекао да није довољно ликвидан, те нема довољно новца за кредитирање привреде.

"Главни узрок за то је висок ниво ненаплативих кредита од 22-23 одсто. Природа лоших кредита је таква да се мора више анализирати, и ући у реструктурирање компанија", рекао је Патроне.

Према његовим ријечима, ово важно питање најбоље је рјешавати помоћу приватног капитала, јер не можемо очекивати да се то рјешава државним новцем пореских обвезника.

Патроне је навео да су у Србији проблеми и слаб раст БДП-а, висока стопа незапослености, али је оцијенио да има потенцијала да се раст покрене. Конкуренција у региону је, како је навео, јака.

Према његовим ријечима, предност Србије је, између осталог, и што је порез на капиталну добит 15 одсто, што је ниже него у региону.

Као успјешне потезе у Србији, наводи фискалну консолидацију, приватизацију, стенд бај аранжман са ММФ-ом.