latinica  ћирилица
05/03/2015 |  14:23 | Аутор: СРНА

Дом народа - Чолак, Тадић и Гењац о измјенама Кривичног закона БиХ

Предсједавајући Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак оцијенио је да усвајање Приједлога закона о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ, којим се испуњава један од захтјева Манивала у вези са спречавањем финансирања тероризма, представља својеврсну ватрогасну мјеру.
Дом народа Парламентарне скупштине БиХ - Фото: СРНА
Дом народа Парламентарне скупштине БиХФото: СРНА

Он је рекао да се закон, који је данас усвојен, разликује од претходног, јер у њему нема захтјева неких других међународних аосцијација, већ се искључиво базира на захтјеву Манивала - Комитета експерата Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активност.

"Ми ћемо временом у домаће кривично законодавство морати да уважимо још неке мјере, али ово је сад, рекао бих, ватрогасна мјера која ће омогућити БиХ да уклони ову сјену која се надвила над њу, а тиче се могућности да буде стављена на црну или сиву листу Манивала", рекао је Чолак новинарима у Сарајеву.

Он је изразио наду да ће и Представнички дом донијети исту одлуку, а након тога БиХ мора да настави да испуњава и друге међународне обавезе из домена трговине људима, прања новца.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Огњен Тадић изразио је задовољство усвајањем измјена и допуна Кривичног закона БиХ у вези са захтјевима Манивала, који се односе на финансирање терористичких активности, односно њиховог спречавања.

"Данашња сједница јасно је показала да, уколико желимо да радимо како треба, онда нико неће имати разлога да буде незадовољан. Данас смо радили ефикасно и брзо", рекао је Тадић.

Предсједник Клуба делегата из реда бошњачког народа у Дому народа Халид Гењац рекао је новинарима да је усвајање измјена Кривичног закона БиХ минимум који задовољава захтјеве Манивала и спречава да се БиХ нађе на сивој и црној листи.

"Остаје да овај закон до 13. априла усвоји и Представнички дом, тако да се потом можемо надати повољном сценарију за БиХ", поручио је Гењац.

Дом народа парламента БиХ данас је по хитном поступку, на приједлог Клуба српских делегата, усвојио Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ.