latinica  ћирилица
05/03/2015 |  14:23 | Аутор: СРНА

Најављено покретање производње у "Унису"

У Фабрику цијеви "Унис" у Дервенти, према најави већинског власника, до краја марта требало би да стигну прве количине репрометаријела за почетак производње, рекао је предсједник Гранског синдиката металне индустрије и рударства Републике Српске, Тане Пеулић.
Радници Фабрике цијеви "Унис" у Дервенти - Фото: СРНА
Радници Фабрике цијеви "Унис" у ДервентиФото: СРНА

Пеулић је изјавио да је са Гораном Томићем, предсједником компаније "Балкан стил", која је већински власник "Униса", разговарао телефоном и да му је он пренио да ће данас у Смедереву бити потписан уговор о испоруци за почетак производње. Пеулић каже да вјерује да ће у наредним данима бити ријешена деблокада фабрике, те је изразио оптимизам да ће производња коначно бити покренута и да нико од радника неће добити отказ.

Он је подсјетио да је протеклих дана одржано низ састанака и да се у рјешавање проблема активно укључиле институције Српске и већински власник капитала на челу са Томићем. Према његовим ријечима, била су два састанка у Влади Српске којем су присуствовали ресорни министар Петар Ђокић, представници Пореске управе, Агенције за банкарство и "Униса".

- Сви су изразили спремност да се помогне "Унису" у вези са деблокадом жиро-рачуна и пролонгирања плаћања обавеза. Ствари су покренуте са мртве тачке - истакао је Пеулић.

Предсједник Синдикалне организације Радосава Миланковић каже да радници нестрпљиво очекују исход и да нису изгубили наду да ће бити покренут рад.

Радници "Униса" данас су се окупили у фабрици, гдје је одржан и састанак представника Синдикалне организације са управом. Већ раније раднице су обавијештени и о намјери компаније "Балкан стил" да производња у "Унису" буде настављена.

"Балкан стил" обезбиједиће три пута по два милиона евра за покретање мјесечног циклуса производње на нивоу од пет тона. Након тромјесечног циклуса, према Вашем захтјеву, "Унис" би требало да самостално настави куповину репроматеријала и финансирање производње - наведено је у допису компаније.