latinica  ћирилица
05/03/2015 |  14:58 | Аутор: СРНА

Захтјев надлежнима да заштите имама Бегановића и породицу

Више од 100 невладиних организација /НВО/ цивилног друштва осуђује нападе на великокладушког имама Селведина Бегановића и његову породицу и тражи од надлежних да им пруже адекватну заштиту.

"У име НВО Вијећа БиХ /33 организације/ и Мреже за изградњу мира /93 организације/ желимо да изразимо дубоку забринутост и осудимо флагрантно кршење права и угрожавање безбједности Селведина Бегановића и његове породице", наведено је у саопштењу НВО Вијећа БиХ.

Подсјећа се да је Бегановић изложен континуираним физичким нападима након што је исказао изузетну грађанску храброст и јавно проговорио о врбовању младића и дјевојака из БиХ за одлазак на страна ратишта.

Констатујући да је само један напад на Бегановића требао бити довољан да му буде обезбијеђена адекватна заштита, из НВО указују да се напади настављају.

НВО наглашавају да посебно забрињава то што да нападачи нису само охрабрени да наставе с овом праксом, него да мета није више само Селведин Бегановић, него и његова породица, односно његов малољетни син.

"Не можемо да се не упитамо зашто се Бегановићу и његовој породици не пружи заштита и зашто су починиоци ових недјела још на слободи. Одлучили смо се да јавно реагујемо јер првенствено тражимо од надлежних да обезбиједе сигурност породици Бегановић и свима који, као и он, користе загарантовано право на слободу говора", наводи се у саопштењу.

НВО наводе да је Бегановић проговорио о друштвеном феномену који не погађа само заједницу у којој он живи и ради, него који представља проблем за цијелу БиХ.

"Многи грађани БиХ, без обзира на вјерску или етничку припадност, дијеле мишљење и забринутост коју је Бегановић јавно изнио. Оно што се данас дешава Бегановићу може се десити било коме ко се одлучи на јавни иступ против врбовања и одласка грађана БиХ на страна ратишта. Ми као представници организација, односно мрежа, које се залажу за поштовање људских права и слобода, те мир и рјешавање било каквих конфликата дијалогом противимо се овој пракси и подржавамо Бегановића и све који јавно говоре о овом проблему", наводи се у саопштењу.