latinica  ћирилица
05/03/2015 |  15:17 | Аутор: СРНА

Тришић - Бабић: Чланство стратешки спољнополитички циљ

Замјеник министра иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић рекла је данас у Сарајеву да је стратешки спољнополитички циљ БиХ пуноправно чланство у НАТО.
Ана Тришић Бабић - Фото: СРНА
Ана Тришић БабићФото: СРНА

"БиХ треба постати чланица НАТО, не само због чињеница што нам то гарантује унутрашњу стабилност или што нам је потребан `безбједносни кишобран`, већ и због тога што ће БиХ, прилагођавањем стандардима и вриједностима које заговара НАТО, постати савремена земља, у којој је демократија, владавина права и поштивање људских прва трајна категорија", рекла је Бабићева на брифингу о НАТО интеграцијском процесу БиХ.

Она каже да ће БиХ чланством у НАТО постати земља са малим и модерно опремљеним оружаним снагама којима доминира демократски надзор и која ће сарадњом са сусједима изграђивати своју трајну безбједност и активно доприносити стабилности региона, а самим тим недјељивости евроатлантског подручја мира и безбједности.

Бабићева је нагласила да су у НАТО интеграцијски процес тренутно укључене све институције у БиХ, а да је Министарство иностраних послова БиХ преузело мјесто лидера у овом процесу.

Према њеним ријечима, од уласка БиХ у НАТО програм Партнерство за мир у децембру 2006. године, учињено је много на достизању стандарда неопходних за чланство у овој политичко-војној организацији.

Она је подсјетила да су Оружане снаге БиХ учествовале у ИСАФ мисији, НАТО тренинг мисији у Авганистану, а да се припремају за учешће у пост ИСАФ операцији, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

"БиХ учествује у глобалној коалицији у борби против ИСИЛ-а. У оквиру тога до сада је донесен закон о учешћу грађана на страним ратиштима, а БиХ је донирала ирачким оружаним снагама одређену количину муниције и наоружања", навела је Бабићева.

Брифингу је присуствовало 18 пуковника америчке војске који похађају Ваздухопловни колеџ САД.