latinica  ћирилица
05/03/2015 |  18:08 | Аутор: Агенције

Хрватска: Сњежно невријеме и орканска бура

Неколико особа је повријеђено у невремену од јаких удара буре који од јутарњих сати трају у Хрватској.

Источни дио Лике захватило је сњежно невријеме уз орканску буру. Отежан је собраћај а према Далмацији ни из једног правца није могућ. Ни аутопутем ни Јадранском магистралом. Најтеже је на кореничком и плитвичком подручју, гдје се возила преусмјеравају с магистрале на обилазнице.

Вјетар је преврнуо шлепер на путу Клис – Солин, возач је повријеђен и превезен у сплитску болницу. Орканска бура, која на Пагу дува и до 200 километара на час, осим што је преврнула паркирани аутомобил, повредила је и двоје грађана, срушивши их на улици.

Вјетар је однио кров са зграде Основне школе у Дражицама, код Ријеке, па су деца евакуисана.
На ријечком подручју бура је носила делове кровова, чупала стабла, правила одроне камења, а наставу је отказало неколико школа.

Олујни ветар у целој Хрватској узрокује проблеме, а надлежне службе интервенишу због сломљених стабала, отргнутих дијелова фасада и кровова, контејнера који су одлетјели на саобраћајнице и у море.

Јаки удари вјетра који су захватили Далмацију одували су пловила на пучину и ломили дрвене далеководне стубове, што ствара тешкоће у снабдијевању струјом, преноси Хина.

Вјетар је на Трговачко-транспортном терминалу у Стобречу, код Сплита, урушио кров једне зграде, а у Каштел Лукшићу је урушен дио старе зграде уз главну улицу. Због пада саобраћајне сигнализације затворен је и тунел Св. Илија.

На подручју Госпића и Карлобага орканска бура је поново највише штете направила на електричним водовима у Подгорју.

У Дубровачко-неретванској жупанији ватрогасци су због јаког невремена током јутра имали више од двадесет интервенција, а овом подручју пријети поплава као у септембру прошле године, када је због обилне кише вода ушла у многе куће.