latinica  ћирилица
05/03/2015 |  19:18 | Аутор: РТРС

Добој, породице погинулих: Отворено писмо српским представницима у Сарајеву (ВИДЕО)

Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила регије Добој упутила је отворено писмо представницима клубова посланика СНСД-а и СДС-а у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине у којем од њих тражи пуно јединство за смјену Шефика Џаферовића.

Предсједник ове организације Драгомир Јовић рекао је да је смјена Џаферовића национални интерес испод којег нико нема право да дјелује парцијално. Од српских представника у институцијама БиХ захтијева се да у други план ставе лични и политички интерес. 

Представници Српске у Парламенту БиХ дужни су да ураде оно што је у интересу нашег народа, РС и њених становника, став је Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила региона Добој.

- Не можемо се сложити никако да се наши људи сваки дан хапсе, као хорде их хватају, гоне их за некакве учињене криминалне, односно ратне злочине, док такви људи који су били посматрачи и можда наговарали чак да се учини оно најгоре, а то је одсијецање глава, крунски свједоци данас предсједавају Парламентом гдје сједе српски посланици, рекао је Драго Јовић, предсједник Организације породица погинулих, заробљених бораца и несталих цивила регије Добој.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић сматра да ако заиста постоји икаква одговорност Шефика Џаферовића, онда он треба да оде са мјеста предсједавајућег.

- Ја ћу кад видим то писмо мало поразговарати са људима из СДС-а. Ми не гласамо на исти начин о том питању, рекао је Момчило Новаковић, посланик у ПСБиХ (НДП-ПДП).

Јасан став према питању Шефика Џаферовића имају СНСД и ДНС.

- Ми тражимо само да институције реагују и ако сматрају да нема никаквих елемената његове одговорности нека то јасно кажу, у противном он не може радити такав посао који ради, нагласио је Радован Вишковић, члан Главног одбора СНСД-а.

У Асоцијацији стваралаца РС такође сматрају да је неопходан заједнички став свих представника из Републике Српске у институцијама БиХ у “случају Џаферовић”. Момчило Крајишник сматра да је до сада требало да СДС и СНСД нађу заједничко рјешење.

Подсјећамо да у раду последње три сједнице Парламента БиХ нису учествовали посланици СНСД-а и ДНС-а, јер у дневни ред још није уврштен њихов захтјев за разрјешење предсједавајућег представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефика Џаферовића.