latinica  ћирилица
05/03/2015 |  21:18 | Аутор: СРНА

Бијељина: Изложба "Легат Стевана и Станислава Биничког"

У бијељинском Музеју Семберије вечерас је отворена изложба "Легат Стевана и Станислава Биничког" Народног музеја из Крушевца, а посјетиоци су имали прилику да виде личне предмете, документе и фотографије породице Бинички.
Бијељина: Музеј Семберије - "Легат Стевана и Станислава Биничког" - Фото: СРНА
Бијељина: Музеј Семберије - "Легат Стевана и Станислава Биничког"Фото: СРНА

Станислав Бинички /1872-1942/ један је од најзначајнијих представника српске савремене музике и композитор "Марша на Дрину", а посјетиоци су имали прилику да виде оригинални нотни запис ове композиције, која је један од симбола херојства српског народа.

Станислав Бинички аутор је прве српске опере, оснивач Београдског војног оркестра, Музике краљеве гарде, те један од оснивача Српске музичке школе.

Заоставштину породице Бинички крушевачком Народном музеју поклонио је Миливој Јосифовић, унук Станислава Биничког.

Кустос Народног музеја из Крушевца Коста Радић рекао је Срни да је вечерас изложено 60 фотографија, 40 докумената, животопис композиторовог оца Стевана Биничког, али и 13 породичних фотографија и портрет српског официра Миливоја Стојановића – Брке у чију је част компонован "Марш на Дрину".

Стојановић је био командант славног Другог гвозденог пука у Првом свјетском рату, а крушевачком музеју ове документе уступио је његов син који живи у Америци.

Радић подсјећа да је ова изложба приређена у част стотину година од Великог рата и 100 година од објављивања композиције "Марш на Дрину", а премијерно је приказана у Београду августа прошле године.

"Ријека Дрина нит' је била међа, нит' је била граница. То је само веза између два братска народа", рекао је Радић и најавио да ће, након Бијељине, ова изложба бити приказана у Вишеграду и Фочи.

Изложбу у Бијељини свечано су отворили градоначелници братских градова Бијељине у Републици Српској и Крушевца у Србији, Мићо Мићић и Драги Несторовић.

Изложба ће бити отворена до 31. марта.