latinica  ћирилица
05/03/2015 |  22:07 | Аутор: Вечерњи лист

ЕУ прима само образоване имигранте

Десничарске политичке опције широм Европе у потрази за гласовима све чешће се буне због бујице имиграната и траже пооштравање услова.
 - Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Како пише хрватски “Вечерњи лист“, лидер британског УКИП Најџел Фараџ тражи да се уведе петогодишња забрана уласка у Велику Британију необразованим имигрантима.

И у Њемачкој се води велика полемика, у коју се 2013. године уселило 1.2 милиона људи, а иселило 430.000 особа.

Партија Зелених се залаже за закон који би усељеницима дао сигурност, уз додатну контролу досељавања, док лидер СДП Зигмар Габријел сматра да би требало увести систем бодовања, сличан ономе који има Канада.

У тој сјеверноамеричкој држави имигранти добијају бодове за образовање и познавање језика.

Са друге стране, из ЦДУ, партије њемачке канцеларке Ангеле Меркел стижу мишљења да би странцима требало дати знак да су добродошли, међутим и ту има плурализма мишљења.

Петер Таубер има став који се разликује од ставова осталих чланова ЦДУ, нарочито послије велике најезде косовских Албанаца у посљедњих неколико мјесеци.

“Вечерњи“ наводи да ове године рекордне приливе усељеника очекују Канада и Шведска, а у земље Европске уније се највише досељавају држављани Индије, Кине, Пакистана, Марока, Русије, Украјине, Нигерије, Албаније и Филипина.