latinica  ћирилица
05/03/2015 |  22:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва забринута најавом испоруке оружја Украјини

Амерички планови за испоруку оружја Украјини представљају пријетњу за руску безбједност, саопштио је данас у Москви портпарол Министарства спољних послова Русије Александар Лукашевич.

"Извјештаји о америчким плановима за обимну испоруку оружја Украјини изазвали су најозбиљнију забринутост Министарства спољних послова" рекао је Лукашевич новинарима, додајући да је најава о испоруци оружја дошла усред "успјешне примјене споразума о прекиду ватре у Донбасу, као резултат договора Нормандијске четворке 12. фебруара у Минску" пренијела је агенција Тасс.

Он је истакао да најављене испоруке оружја не пријете само подривањем мира и ескалацији сукоба на истоку Украјине, већ представљају и опасност за безбједност Русије, подсјећајући да је руска територија више пута гранатирана ватром из Украјине.

Према ријечима руског дипломате, амерички Конгрес разматра и пружање помоћи у износу милијарду долара за обуку и опремање украјинских снага.


"Због тога је америчка војска већ у Украјини. Евидентно је да они не желе да донесу мир овој земљи", оцијенио је Лукашевич твдећи да је више од 300 америчких војника прекомандовано из базе у Италији у регион Лавова.

 

Он је нагласио да је немогуће да испоруком оружја буде угашен пожар грађанског рата у Украјини, већ само кроз политички дијалог сукобљених страна.

Лукашевич је упозорио да би евентуална испорука америчког оружја Украјини драстично погоршала билатералне односе Москве и Вашингтона.


Он је прокоментарисао и улазак бродова НАТО у Црно море, наводећи да је ријеч о провокацији која неће помоћи рјешавању конфликта у Украјини.


"Што се тиче уласка бродова, то бих назвао веома забрињавајућим сигналом и провокацијом која апсолутно не помаже стабилности и увјерењу да ће се мировни процес у Украјини убрзати", рекао је Лукашевич.


Он је казао да је војно присуство у близини регионалног конфликта увијек опасно и да може изазвати различите непријатне посљедице.