latinica  ћирилица
07/03/2015 |  12:35 | Аутор: Агенције

Да ли ће ЕУ профитирати од пада €?

Евро је додатно изгубио на вриједности у односу на долар и ако тако настави, могло би се десити нешто што се ријетко дешавало - да евро вриједи као један долар.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација



Пад евра могао би да помогне привреди еврозоне, као и америчким туристима којима ће долазак у Европу бити мање скуп.

Европска валута је у паду од маја када се мијењала за 1,4 долара, док долар, с друге стране, расте у односу на друге валуте. Данас је за један евро могло да се добије 1,085 долара што је најмање од 2003. године.

Европа тиме постаје јефтинија за америчке туристе. Многим европским земљама, приходи од туризма многе значе. У Грчкој, на примјер, петина прихода долази од туризма.

"Јефитнији евро чини Грчку атрактивнијом и имамо веома позитивну слику из САД", рекао је Андреас Андреадис, шеф Асоцијације грчких туристичких предузетника.

На дужи рок, главни утицај слабог евра ће бити битан у стратегијама компанија. Велики европски извозници, посебно у највећим европским привредама попут Њемачке, имаће користи од пада евра, док ће америчким произвођачима шкодити.

Евро је у паду углавном због различитих економских мјера еврозоне и САД. Док је опоравак еврозоне од глобалне финансијске кризе углавном био анемичан, америчка привреда је имала снажан раст.

На кретање на тржишту валута углавном су утицале одлуке централних банака. Док је Европска централна банка срезала каматне стопе и покреће подстицаје великим количинама новца, чиме је ослабљен евро, Федералне резерве раде супротно - припремају се за подизање референтне каматне стопе послије прошлогодишње одлуке да се окончају подстицаји.

Разлику су подвукла и данашња објава америчке владе да је незапосленост у САД смањена на 5,5 одсто, што значи да би ускоро Федералне резерве могле повећати референтну каматну стопу. То је подстакло куповину долара, чиме је евро пао за 1,6 одсто на 1,0858 долара.

Од увођена евра 1999. по цијени од 1,18 долара, евро је већином био изнат садашњег курса у односу на долар.

Евро је на почетку био релативно непожељан, али су крајем 2000. Европска централна банка и друге централне банке интервенисале на тржишту како би оживјеле своју влату која је у једном тренутку пала на 0,82 долара.

То је помогло и евро је оживио да би успоставио паритет с доларом крајем 2002. До љета 2008, уочи свјетске финансијске кризе, евро је достигао своју рекордну вриједност од нешто изнад 1,60 долара.