latinica  ћирилица
11/03/2015 |  17:00 | Аутор: СРНА

Зараза трихинелом у Вишеграду (ВИДЕО)

У Универзитетску болницу Фоча за посљедња три дана јавила су се 23 пацијента са подручја Вишеграда са симптомима трихинелозе, која је код већина и лабораторијски потврђена.

Начелник Инфективног одјељења фочанске болнице Јелена Фиреску-Говедарица рекла је да су три, од 23, пацијента задржана на болничком лијечењу, а да су остали на амбулантном лијечењу и на праћењу.

- Први пацијент који је дошао на болничко лијечење је шумарски техничар, а притом ловац. У соцепидемиолошкој анкети смо сазнали да је конзумирао кобасицу од меса дивље и домаће свиње. Они су месо су прегледали, налаз је био уредан и конзумирали су га у великим количинама. Имамо податак да је чак 60 људи конзумирало то месо - рекла је она.

Она је напоменула да за сада нико од пацијената нема веће компликације.

- Најчешћа компликација је упала срчаног мишића и због тога радимо превентивно ултразвук срца и преглед кардиолога. Савјетујемо свим особама које су конзумирале то месо, и ако немају тегоба, да дођу да ураде лабораторијске налазе, да се јаве породичном љекару и да дођу на преглед код инфектолога - навела је Фиреску-Говедарица.

Према њеним ријечима, има људи који немају тегобе, а у лабораторији је потврђена трихинелоза и мора се укључити терапија.

У вишеградском Дому здравља кажу да би узрок заразе могле бити кобасице произведене у кућној радиности, те да је од јутрос примијећен долазак већег броја пацијената из насеља Вучине.