latinica  ћирилица
12/03/2015 |  07:53 | Аутор: СРНА

Нова свједочења о страдању Срба у Горажду

Саслушањем три свједока Тужилаштва у Окружном суду у Источном Сарајеву, наставено је суђење четворици бивших припадника такозване Армије БиХ за убиство српских војника заробљених 1992. године на релеју на Троврху код Горажда.
Суђење за ратне злочине у Горажду - Фото: РТРС
Суђење за ратне злочине у ГораждуФото: РТРС

Некадашње припаднике такозване Армије БиХ Мухамеда Аџема, Омера Угљешу, Сенада Халиловића и Суљу Каркеља, Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву терети за учешће у убиству ратних заробљеника, горажданских Срба 1992. године - Бошка и Ђоке Ласице, Његоша Ћехе, Које Вуковића, Бранислава и Будимира Тодоровића, Тиослава Радовића и Ратомира Клачара.

Српски војници заробљени су у августу 1992. године на брду Троврх код Горажда и одведени у горажданску полицијску станицу гдје су и убијени. До сада су идентификовани само посмртни остаци Будимира Тодоровића и Тиослава Радовића.

На рочишту одржаном 5. марта свједок Тужилаштва Мира Ласица изјавила је да су на релеју на брду Троврх код Горажда међу српским војницима који су заробљени 21. августа 1992. године били и њен супруг Бошко и син Ђоко, који су касније убијени.

Она је рекла да је о страдању супруга и сина сазнала од бивших комшија и неколико лица која су била затворена у просторијама СУП-а у Горажду.

- У мјесту Ивањица, гдје сам била од 9. јула, од Елведина Машића сам сазнала да су мој супруг и син доведени у СУП, гдје су мучени, а да је Раде Клачар убијен. Дино Рашчић ми је рекао да су сви с Троврха живи, а по доласку у Чајниче, од људи који су били затворени сазнајем да су Бошко и Ђоко били мучени, испричала је Ласица.

Мирослав Чарапић, бивши заробљеник СУП-а у Горажду, рекао је Ласици да су се из ћелија чули крици, те да се тек касније сазнало да су ту мучени борци Војске Републике Српске с Троврха.

По окончању рочишта, Ласица је рекла новинарима да се четворица оптужених за страдање њених најмилијих налазе у судници, али да очекује да поред њих буде и руководство горажданског СУП-а из тог периода.

- Зна се ко је 1992. године био на његовом челу - Ибро Меркез, Предраг Богумић звани Брацо и остали који су били запослени. Ова четворица оптужених нису их могла заробити и убити без нечијег наређења, навела је Ласица.