latinica  ћирилица
14/03/2015 |  20:59 | Аутор: РТРС

Влада САД планира да ухапси и депортује око 150 Срба (ВИДЕО)

Влада Сједињених Америчких Држава припрема велику акцију хапшења током које планирају, према писању америчких медија, да ухапсе и депортују око 150 избјеглица из БиХ, који годинама живе у Америци. Ријеч је, готово искључиво о Србима, за које амерички истражни органи сматрају да су умијешани у ратне злочине. Америчке имиграционе службе вјерују да ће број депортованих бити повећан на 600.
Бијела кућа - Фото: архив
Бијела кућаФото: архив

Нико од тих људи није ратни злочинац, једини њихов гријех је што у формуларима за добијање избјегличког статуса и дозволе за стални боравак у САД нису навели да су били припадници „оружаних снага” у бившој домовини, чиме су прекршили имиграционе законе, кажу у српској заједници у Америци.

Постављају питање зашто се не примјењују исти стандарди и за припаднике ХВО-а и тзв. Армије БиХ. 

Нико од људи које већ десетак година прогањају и изводе пред суд није ни осумњичен ни осуђен за ратне злочине. Гоне их само због тога што су носили униформу Војске Републике Српске или Српске војске Крајине, каже Обрад Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону. Тим поводом обраћали су се, каже, администрацији америчког предсједника и Стејт Департменту.

"Тада смо изнијели став да је ово дискриминација. Нажалост, нисмо добили одговор каквом смо се надали, а то је да престане малтретирање људи", каже Кесић.


Адвокати који бране оптужене Србе кажу да су имиграциони формулари веома компликовани и збуњујући, што је потврдио и суд у Чикагу. Већина се нашла на оптуженичкој клупи због једног питања: "Да ли сте некад служили у некој страној војној формацији?".

"За њих, Војска Републике Српске сигурно није била “страна војна формација” већ једина војна формација. И зато би одговарали негативно, међутим из америчке перспективе то је страна оружана сила", каже пол Ђуришић, адвокат који брани Србе којима пријети депортација.

Ђуришић каже да су се неки од њих плашили да им неће бити одобрен улазак ако наведу да су били у војсци, а некима су такав одговор савјетовале међународне организације које су им помагале око усељења. Амерички адвокат указује на непотпуност и недосљедност истраге јер се, како каже, не истражује свих 120.000 усељеника који су у Америку дошли од 1992. до 2002. године већ само они који су били припадници Дринског корпуса. Имиграционе власти, каже, знају гдје су сви ти људи били и шта су радили, ова хапшења су само представа за јавност.

Ђуришић наглашава да је највећи проблем је што та истржана јединица има мисију која губи средства од Конгреса и понестаје им новаца. Сада, овим акцијама, покушавају да се врате у фокус јавности и медија и тако обезбједи средства и посао. То су, каже, људи који су оформљени због лова на нацисте, а нациста више нема.

Федерални органи су на врата неких од бивших припадника ВРС покуцали још прије десетак година, када су се двојица некадашњих америчких службеника хашког тужилаштва вратили у САД и добили послове у имиграционом одјељењу Државне безбједности.

Кључни човјек у овој сведржавној рацији, како се међу Србима у Америци карактерише ова акција, јесте Ричард Батлер, функционер у Министарству домовинске безбједности. Батлер је претходно шест година радио у Хашком трибуналу, гдје је као истражитељ био шеф тима за проналажење доказа за злочине почињене у Сребреници.

"Према нашим сазнањима, он је та особа која је донијела спискове....", каже Обрад Кесић.

У борачким организацијама у Републици Српској не крију огорчење, али нису ни изненађени поступцима у САД.
Истичи, ипак, да су немоћни да ураде нешто по том питању.

По америчком закону, за фалсификовање имиграционих докумената предвиђена је казна затвора и до тридесет година и депортација по кратком поступку, одмах послије издржане казне. То је пракса која се примјењивала и у протеклих 30-так изручења грађана БиХ из Америке и требало би очекивати да буде примијењена у свим наредним предметима.