latinica  ћирилица
16/03/2015 |  09:27 | Аутор: AFP

Вануату- Послије циклона пријете епидемије

Хуманитарне агенције су данас саопштиле да је ситуација у Вануатуу послије циклона најтежа с којом су се икада суочиле и да се страхује од ширења зараза.
Циклон Пам погодио Порт Вилу - Фото: AFP
Циклон Пам погодио Порт ВилуФото: AFP

Предсједник ове острвске државе у јужном Тихом океану, Болдвин Лонсдејл, изјавио је да су климатске промјене допринијеле катастрофи.

Он тражи помоћ од међународне заједнице за обнову читаве земље која је сравњена у једној од најснажнијих олуја које су икад забиљежене. "Хуманитарна помоћ нам је потребна одмах. Дугорочно нам је потребна финансијска помоћ и друга помоћ да бисмо почели с обнављањем инфраструктуре", поручио је предсједник.

Авиони с хуманитарном помоћи непрекидно стижу у главни град Порт Вила након што је велили тропски циклон Пам у петак увече погодио архипелаг с ударима вјетра брзине и до 320 километара на сат.

Али радници на терену кажу да је немогуће одмах расподијелити неопходну помоћ на свих 80 острва у овом архипелагу и упозороравају да ће протећи дани прије него што успију да дођу до удаљених села сравњених у циклону.

Организација Оксфам саопштила је да хитно треба ријешити проблем недостатка чисте воде, таблета за прочишћавање воде и хигијенског прибора. Они су упозорили да се прва катастрофа догодила када је циклон погодио острва, а заразе ће бити друга кастастрофа ако не буде чисте воде, санитарија и хигијенских средстава.

Више од 100.000 људи је остало без кућа, све школе су уништене, центри за евакуацију су пуни, оштећене су здравствене установе и мртвачница, наводе из Оксфама.

У Порт Вили, гдје је 90 одсто кућа оштећено, страдало је шест грађана, а више од 30 људи је повријеђено. Међутим,  хуманитарни радници сматрају да је тај број много већи.

Организација Save the Children наводи да су логистички изазови чак већи него послије супер тајфуна Хајан који је погодио Филипине у новембру 2013. године када је више од 7.350 људи страдало или нестало и када је уништена област величине Португала. Ова хуманитарна организација истиче да су цифре мање, али је проценат становништва погођен катастрофом много већи.

Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца за област Пацифика истичу да је задатак с којим су хуманитарне агенције суочене вјероватно без преседана у том региону. Наводе да су летовима изнад овог архипелага, који се простире на преко 12.000 квадратних километара, потврђено да је ова читава сиромашна држава са 270.000 становника уништена, преноси АФП.

Свјетски лидери, међу којима су и лидери Аустралије, Велике Британије, Новог Зеланда и ЕУ, обећали су помоћ.