latinica  ћирилица
16/03/2015 |  12:00 | Аутор: РТРС

СЕ: БиХ спремна за Споразум, ако спроводи реформе

Европска унија је спремна да потпише и примјени Споразум о стабилизацији и придруживању с БиХ, чим утврди да се спроводе неопходне реформе, саопштено је данас из Европског савјета у Бриселу.

Министри иностраних послова земаља чланица Европске уније оцијенили су на данашњем састанку, да је БиХ испунила услове да се настави с припремама за потписивање и примјену Споразума. Они су позвали политичке лидере у БиХ да почну да спроводе реформе на које су се обавезали у заједничкој декларацији.

БиХ је парафирала Споразум с Европском унијом још 2007. године, али су потписивање и примјена Споразума биле блокиране због изостанка уставних реформи, поготово због непримјењивања одлуке Европског суда за људска права о случају Сејдић-Финци.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини је због тога два пута недавно боравила у Сарајеву, гдје је успјела да убиједи политичке лидере да се обавежу да ће спровести реформе, што је затим усвојено у ПС БиХ.

Данашња одлука Савјета министара значи да је дугогодишња блокада европских интеграција БиХ окончана, тако да земља сада може да настави путем на коме је далеко заостала из земаља региона.