latinica  ћирилица
21/03/2015 |  08:34 | Аутор: vecernjenovosti

Новости: "Петрохемија" иде Пакистанцима

Петрохемијски комплекс из Панчева преузеће пакистанска фирма, преносе "Вечерње новости", наводећи да су претходних дана договорени кључни параметри за продају "Петрохемије", за коју је заинтересована азијска фирма, која иначе послује на тлу западне Европе.

Лист пише и да су остала два предузећа из хемијског комплекса, "Азотара" и МСК добила повољнији гас из Русије, по цијени која би већ од 1. априла могла да падне на 200 долара за 1.000 кубика.

Такође, "Вечерње новости" наводе да ће до краја марта стартовати и "толинг" аранжман, систем којим ће Србија куповати гас у замjену за дио дуга који панчевачка фабрика има у НИС-у.

- Дуг према НИС-у износи 22,6 милијарди динара без камата. Један дио дугова ће бити конвертован у капитал 'Петрохемије', али НИС неће постати већински акционар ове компаније. Тренутно имамо 12,72 одсто власништва у 'Петрохемији'. Технолошки развој и ефикасан рад фабрике су од великог значаја за националну економију, јер се компанија налази у врху листе водећих извозника у Србији", рекао је за београдски лист извор из НИС-а.