latinica  ћирилица
21/03/2015 |  08:52 | Аутор: СРНА

Туск и Могерини у Тунису крајем мјесеца

Највиши званичници ЕУ најавили су да ће крајем мјесеца отпутовати у Тунис ради подршке борби против све веће исламистичке пријетње у тој сјеверноафричкој држави.
Федерика Могерини - Фото: СРНА
Федерика МогериниФото: СРНА

Предсједник Европског савјета Доналд Туск и високи представник за спољну политику и безбједност ЕУ Федерика Могерини отпутоваће у Тунис 31. марта да би исказали солидарност након напада на музеј у пријестоници те земље када је убијен већи број европских туриста.

Џихадисти из "Исламске државе" преузели су одговорност за напад на музеј у Тунису када је убијена 21 особа и наводе да су нападачи били обучени у сусједној Либији.

- Догађаји у јужном дијелу Медитерана представљају опасност и по Европу. Осуђујемо овај ужасавајући напад и сагласни смо да појачамо сарадњу са Тунисом како би се супроставили терористичкој пријетњи, нагласио је Туск на синоћњој конференцији за новинаре након дводневног самита лидера ЕУ у Бриселу.

Могеринијева је нагласила да су погибије у Тунису "напад на Европу".

- Знамо да ризик од нестабилности због тероризма у Либији представља опасност и по Тунис, каже Могеринијева.

У Тунису је примјетан пораст исламистичког екстремизма од 2011. године када је са власти свргнут предсједник Зине ел Абидин Бен Али, након чега је покренуто "Арапско прољеће" широм региона.

У свом саопштењу након самита у Бриселу лидери европског блока навели су да ће размотрити приједлоге за могући безбједносну мисију у Либији након што у тој земљи супростављене фракције постигну сагласност о влади националног јединства.

Шефови европских дипломатија одобрили су приједлоге почетком седмице.