latinica  ћирилица
21/03/2015 |  09:14 | Аутор: СРНА

Зворник: "Звуци гусала и епске поезије"

У зворничком Дому омладине одржано је гусларско вече под називом "Звуци гусала и епске поезије", на коме је наступило 15 гуслара из Републике Српске и Србије.
Зворник - гусларско вече - Фото: СРНА
Зворник - гусларско вечеФото: СРНА

Члан Гусларског друштва "Гаврило Принцип" из Источног Сарајева Коста Плакаловић рекао је синоћ новинарима да је вече посвећено стотину година од Великог рата и Гаврилу Принципу, који је након пресуде, због убиства Франца Фердинанда, умро у казамату 28. априла 1918. године.

Плакаловић је додао да је гусларско вече и хуманитарног карактера, јер ће сва прикупљена средства бити уплаћена гуслару Саши Лакетићу из Обреновца, који је имао велику штету од прошлогодишњих поплава.

На гусларској вечери учествовали су Бошко Голијанин, Лука Бошњак, Рајко Тодоровић, Миленко Видаковић, Новак Боровчанин, Филип Перић, Боро Лакић, Душан Пејић, Драго Максимовић, Вукан Ђука, Срђан Трифковић, Коста Плакаловић, Петар Остојић, Зоран Племић и Саша Лакетић.

На крају вечери, сви гуслари отпјевали су заједно једну пјесму.

Одржавање гусларске вечери помогли су општина Зворник, Дом омладине, посланик у Народној скупштини Републике Српске Душица Савић, као и други спонзори.

Организатор вечери било је Гусларско друштво "Гаврило Принцип" из Источног Сарајева.