latinica  ћирилица
21/03/2015 |  09:32 | Аутор: СРНА

Стипендије за 71 студента који се школују у иностранству

Министарство просвјете и културе Републике Српске током академске 2014/15. године стипендираће 71 студента из Српске који студирају у иностранству.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Од тога је 20 студената првог циклуса студија, шест другог и 45 студената трећег циклуса студија, речено је у Министарству просвјете и културе Српске.

Од академске 2008/2009. године, па до текуће године Министарство је додијелило укупно 500 стипендија студентима из Републике Српске који студирају у иностранству, на сва три циклуса студија.

Фонд "Др Милан Јелић" годишње додјељује 35 стипендија студентима првог циклуса студија који студирају на универзитетима у иностранству, док се студентима на иностраним студијама другог и трећег циклуса додјељује укупно 25 стипендија годишње.

- Током 2014/2015. академске године, из Фонда `Др Милан Јелић` биће стипендирано укупно 35 студената првог циклуса студија на иностраним универзитетима, као и шест студената другог и трећег циклуса студија, рекли су у овом фонду.

У периоду од школске 2008/2009. године па до текуће године Фонд је додијелио укупно 332 стипендије за студенте који студирају у иностранству, на сва три циклуса студија.

Стипендисти који се потписивањем уговора о стипендирању из Фонда "Др Милан Јелић" обавезују се да успјешно заврше академску годину за коју им је стипендија додијељена, као и циклус студија високог образовања за који им је стипендија додијељена, у року предвиђеним Законом о високом образовању Републике Српске.

- Након завршетка школовања, стипендисти се обавезују да раде у оквиру стеченог звања на подручју Републике Српске, на начин да је школска година за коју је примао стипендију еквивалентна двјема календарским годинама рада, навели су из Фонда.

У Фонду "Др Милан Јелић" истичу да су досадашња искуства показала да њихови стипендисти који студирају на иностраним универзитетима настављју школовање на вишим циклусима студија.

- Примијетан је и тренд све већег броја бивших стипендиста који уписује више циклусе студија на престижним универзитетима, који су рангирани на првих 200 мјеста међународних ранг листи, рекли су у Фонду.

Највећи дио стипендиста Фонда по завршетку студија буду ангажовани на матичним факултетима као асистенти, а, према подацима које има Фонд, велики број стипендиста трећег циклуса студија, који су на усавршавању у европским земљама, ангажовано је на међународним пројектима.

- То показује да је у европској научној заједници препозната и вреднована њихова изврсност, истичу у Фонду.

Проректор за међународну сарадњу на Универзитету у Бањалуци Валерија Шаула сматра да је немогуће знати тачан број студената који су отишли у иностранство да студирају.

- Тај број тешко је утврдити, јер постоји пуно организација које младим омогућавају да студирају у иностранству. Осим тога, велики број амбасада страних земаља у Републици Српској и БиХ додјељују стипендије за студенте из Српске који желе да студирају у тој земљи, истакла је Шаула.

Из Удружења грађана "Ауктус" рекли су да не воде евиденцију о броју студената који посредством удружења одлазе на студије у иностранство, него само биљеже искуства оних студената који се врате, а желе подијелити сазнања која су стекла у иностранству.