latinica  ћирилица
21/03/2015 |  09:56 | Аутор: СРНА

Стефановић: Преко Беча у џихад

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да екстремисти из Србије прво путују у Беч и из тог центра иду даље у џихад.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић је рекао да поједине информације указују на то да је Беч једна врста чворишта за џихадисте, те додао да Србија и Аустрија размјењују информације о свим особама које би могле бити дио те организације.

- Већина муслимана нису никакви терористи и битно је то појаснити. У Србији је три до четири одсто становништва муслиманске вере и они долазе из региона Рашке. Број особа које се прикључују радикалним групама опада, рекао је Стефановић за бечки "Пресе".

Одговарајући на питање да ли је коријен екстремизма у Санџаку/Рашкој то што постоје неријешени политички проблеми, односно да се српска Влада није довољно посветила том региону, Стефановић је рекао да се то не може рећи.

- Представници муслиманске мањине у региони Рашке заступљени су у Влади Србије. Покушавамо да решимо проблеме региона. Незапосленост је један од највећих. Међутим то није само проблем Рашке, рекао је Стефановић.

На констатацију да су радикализацијом погођене особе поријеклом из БиХ и да поједини експерти тврде да је "то у вези са колективном траумом онога што им је учињено у рату", Стефановић је истакао да није експерт за ову тему и додао да је Србији као сусједу тешко да то коментарише.

- Ми смо спремни да са БиХ сарађујемо у борби против тероризма. Долази време у којем више не можемо гледати само у прошлост, већ у будућност, која је у ЕУ, рекао је Стефановић.

Што се тиче недавног хапшења осам лица због случаја Кравица, Стефановић је рекао да тиме Србија показује да је спремна да кажњава одговорне за ратне злочине, али даје битно да то и други чине.

- Било је злочина над Србима на Косову, у Хрватској и БиХ, додао је Стефановић.