latinica  ћирилица
21/03/2015 |  11:08 | Аутор: СРНА

Благојевић: Подстаћи младе на критичко размишљање

Скуп "Регионални форум Бањалука 2015" данас је окупио 55 средњошколаца из шест бањалучких школа са циљем да подстакне учеснике на критичко размишљање и развије њихове реторичке дебатантске вјештине, рекао је предсједник Омладинског савјета Републике Српске Милош Благојевић.
"Регионалнi форум Бањалука 2015" - Фото: СРНА
"Регионалнi форум Бањалука 2015"Фото: СРНА

Благојевић је навео да се средњошколцима кроз конференцију, која представља симулацију рада Европског парламента, жели омогући додатна нефомална едукација, те да се млади фокусирају и подстакну за бављење омладинским радом и да учествују у свим омладинским активностима, уз активности у школама и факултетима.

Према његовим ријечима, учешће у неформалним омладинским активностима младима сигурно може помоћи касније на тржишту рада кроз проширивање личних вјештина, знања и искустава.

Благојевић је поручио да образовање у Републици Српској треба пратити потребе тржишта, истичући да тренутно високошколско образовање у Српској то не чини.

Оцјењујући да је "образовање у Републици Српској још далеко од европског", он је додао да постоји проблем да се поједини професори и наставници држе старог метода и нису сусретљиви према новим методама којима би, неформалним образовањем кроз радионице, тренинге и семинаре, било допуњено ученичко формално образовање.

- Да би се конкретно нешто ријешило потребно је да се сви укључимо", истакао је Благојевић.

Он је нагласио да су поразне замјерке привредника да млади који аплицирају на нека радна мјеста нису компетентни, те као позитиван примјер навео високошколске установе на Западу гдје факултети имају одличну сарадњу са привредним институцијама и компанијама.

- Млади први треба да се ангажују око пракси и других додатних активности едукације. Свакако, у то се морају укључити и привредни и реални сектор и да се омогући пракса током образовања, рекао је Благојевић, истичући да би пракса требало да буде обавезна.

Координатор Локалног тима Бањалука Европског парламента младих Милица Мијатовић рекла је да је данашњи форум едукативног карактера.

- Покушаћемо у оквиру наших могућности да понудимо иновативна и креативна рјешења за актуелне проблеме, навела је Мијатовићева, која је и координатор "Регионалног форума Бањалука 2015".

Она је истакла да је циљ форума да обогати понуду неформалног образовања бањалучким средњошколацима и да се кроз конференцију унаприједе њихове реторичке и лидерске вјештине, и да науче како да аргументовано бране свој став и да слушају туђи.

Један од учесника данашњег формума Миодраг Милошевић из бањалучке Економске школе каже да је потребно рјешити проблем незапослености младих и њихову неактивност на тржишту рада. "Форум је добра прилика да се чује глас ученика", рекао је Милошевић.

"Регионални форум Бањалука 2015" организовао је Омладински савјет Републике Српске у сарадњи са Локалним тимом Бањалука Европског парламента младих.