latinica  ћирилица
21/03/2015 |  11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Хади: Циљ напада да се Јемен увуче у хаос

Предсједник Јемена Абедрабо Мансур Хади изјавио је да су самоубилачки напади на шиитске џамије у којима је, према најновијим подацима, убијено најмање 142 људи, док је 351 особа рањена, усмјерени на изазивање хаоса, насиља и унутрашњих сукоба у земљи.
Напади на џамије у Сани - Фото: AP
Напади на џамије у СаниФото: AP

Екстремна џихадистичка организација Исламска држава преузела је одговорност за јучерашње нападе на двије џамије у јеменској пријестоници Сани и Сади, упоришту паравојних формација Хутија на сјеверу Јемена, наводи АФП.

Предсједник Хади се крије у Адену, на југу Јемена, након што је прошлог мјесеца побегао из кућног притовра у пријестоници коју контролишту Хути.

У писму, упућеном породицама жртава и рањених, он је осудио нападе рекавши да су они "терористички, криминални и кукавички".

- Такве гнусне нападе могу вршити само непријатељи живота који хоће да увуку Јемен у хаос, насиље и унутрашње сукобе, поручио је Хади у писму које је синоћ објавила његова канцеларија.

- Шиитски екстремизам, који представљају паравојне формације Хутија и сунитски екстремизам, који представља Ал Каида, двије су стране исте медаље које не желе добро и стабилност Јемену и његовим грађанима, написао је Хади.

Хути су заузели Сану у септембру и од тада су ојачали контролу над државним апартом уз помоћ снага лојалних бившем предјседнику Алију Абдулаху Салеху.

Али у настојању да прошире област под њиховом контролом на југу земље, они су наишли на жесток отпор сунитских племена у савезништву са екстремистима Ал Каиде који су врло активни у Јемену.