latinica  ћирилица
21/03/2015 |  11:21 | Аутор: СРНА

Андрићград: Студентска конференција "Први свјетски рат и књижевност"

У Андрићевом институту у Андрићграду данас је почела студентска конференција посвећена Првом свјетском рату и књижевности, на којој учествује око 65 студената из Бањалуке, Београда, Ниша, Крагујевца, са Пала, из Косовске Митровице и Новог Сада.
Андрићград - Фото: РТРС
АндрићградФото: РТРС

Дводневни скуп отворила је професор Универзитета у Београду Љиљана Марковић која је, обраћајући се у име руководиоца Одјељења за књижевност Андрићевог института Александре Вранеш, истакла да је поносна на рад младих колега.

- Данас настављамо континуирани напор, почет прошле године за вријеме Љетне школе Академије `Иво Андрић`, када се родила идеја студената да наставимо стварати, али и да помогнемо колегама који раде научне радове, да се развијају у праве младе научнике, на које би и Андрић био изузетно поносан, рекла је Марковићева.

Она је нагласила да је Андрићев институт препознао важност овог пројекта, те да ова конференција представља резултате рада студената.

- Данас имамо 65 студената из свих српских универзитета на којима се проучавају филозофске и филолошке науке и то је само по себи празник српске науке, рекла је Марковићева.

Она је додала да је поносна на рад младих колега, који су уз све оптерећење који носе болоњске студије, нашли у себи снаге и надахнућа да научно раде, да пишу и представе резултате свог рада.

- Сигурна сам да ћемо заједно унаприједити методе наших научних истраживања и побољшати сјајне резултате научно - истраживачког рада, закључила је Марковићева.

У оквиру студентске конференције, данас ће бити промовисана књига "Сербиа", који су приредили аутори Сања Ћосић, Ново Томић и Ратомир Дамјановић.