latinica  ћирилица
21/03/2015 |  11:29 | Аутор: СРНА

Око 8.000 лица се још води као нестало

У БиХ је око 23.000 несталих пронађено и идентификовано, али око 8.000 лица се још води као нестало, због чега је кључни изазов да се одржи јавни и политички фокус према настојању да они буду пронађени, рекла је директор Међународне комисије за нестале /ИЦМП/ Кетрин Бомбергер.

Бомбергерова је нагласила да је овај задатак сада тежи јер се смањио број особа које се годишње пронађу, због чега је потребно узети у обзир и додатне изворе информација, као што су фотографије из ваздуха да би се лоцирале тајне гробнице.

Она је за сарајевско "Ослобођење" истакла да ИЦМП наставља своје активности у БиХ и региону и програм за западни Балкан би требало да се настави до 2016. године.

Бомбергерова је рекла да ИЦМП планира да своје сједиште премјести у Хаг и да ће у току ове године одређени број особља почети да ради у Хагу.

Она наглашава да ИЦМП ради са БиХ и земљама региона да би се успоставио регионални списак несталих, да би се потпомогло успостављање поузданије евиденције и уклониле дупле евиденције несталих, што би помогло у рјешавању надлежности везаних за тражење несталих који су пријављени за тражење у више од једне земље.

Бомбергерова је рекла да је срамотно да власти у БиХ још нису успоставиле фонд за породице несталих лица након више од 10 година од усвајања Закона о несталим лицима, који прописује његово успостављање.

Она је нагласила да надлежни у БиХ на свим нивоима морају наставити да проводе темељне прегледе свих 11 мртвачница у земљи да би помогле ИЦМП-у да схвати зашто се око 3.000 коштаних узорака добијених од локалних власти не подудара са генетским профилима више од 9.000 референтних узорака које је на добровољној основи ИЦМП-у доставило више од 27.000 чланова породица са несталим сродницима.

Он је нагласила да су до сада посмртни остаци од око 8.000 појединаца пронађени и идентификовани употребом традиционалних средстава, док је 14.756 лица идентификовано до 2001. године употребом ДНК.

Бомбергерова је рекла да би могли постојати проблеми у случајевима у којима није кориштена ДНК у сврху идентификације, због чега је важан преглед мртвачница.